Nieuws

Noodlijdend Wirecard vraagt uitstel van betaling aan

De noodlijdende Duitse betalingsdienstverlener Wirecard heeft uitstel van betaling aangevraagd omdat het bedrijf niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen en gebukt gaat onder hoge schulden.

Wirecard is verwikkeld in een omvangrijk boekhoudschandaal en op de beurs van Frankfurt is de koers van het bedrijf keihard gedaald.

De aanvraag voor surseance werd ingediend bij een rechtbank in München. Er wordt nog bekeken of er uitstel van betaling wordt aangevraagd voor dochterbedrijven van Wirecard.

De onderneming maakte eind vorige week bekend dat er een kleine 2 miljard euro kwijt was. Deze week stelde het bedrijf dat dit geld mogelijk nooit heeft bestaan en trok het zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in. Topman Markus Braun werd gearresteerd op verdenking van fraude. Inmiddels is hij op borg vrijgekomen.

Koers gekelderd

Op de beurs is de koers met meer dan 90 procent gekelderd. De handel in Wirecard werd donderdag stilgelegd, maar na de hervatting dook de koers weer verder omlaag. De Duitse beurswaakhond BaFin en openbare aanklagers doen onderzoek naar de grootschalige fraudezaak bij Wirecard.

Het zou voor het eerst zijn dat een bedrijf met een notering in de Duitse DAX-index ten onder gaat. Het in 1999 opgerichte Wirecard is sinds september 2018 genoteerd aan de hoofdindex van de beurs van Frankfurt. Op zijn piek had de onderneming een marktwaarde van 25 miljard euro. Daar is nu dus weinig meer van over.

Persbureau Bloomberg meldde woensdag juist nog dat Wirecard even uitstel kreeg van schuldeisers bij het aflossen van een kredietfaciliteit van 1,75 miljard euro. De schuldeisers wilden volgens bronnen eerst eens goed kijken naar de kansen op levensvatbaarheid op de langere termijn van Wirecard, voordat wordt gevraagd om aflossing van de lening. Daarbij wordt overlegd met aandeelhouders zoals Visa en Mastercard.

Update: ING en ABN Amro hebben 180 miljoen euro uitstaan bij Wirecard

Tot de schuldeisers van Wirecard behoren ook ING en ABN Amro. Die twee banken dreigen allebei voor 180 miljoen euro het schip in te gaan bij een faillissement, meldt persbureau Bloomberg. 

De twee Nederlandse banken waren samen met dertien andere banken met Wirecard in gesprek over een verruiming van een kredietfaciliteit van 1,75 miljard euro die de in opspraak geraakte Duitse bank voor 90 procent had benut.

Dat betekent dat Wirecard voor net geen 1,6 miljard euro heeft geleend. Daarvan hebben ING, ABN Amro, Commerzbank en LBBW met elk 180 miljoen euro het grootste deel in handen. ING en ABN Amro geven beide aan geen uitspraken te doen over individuele klanten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.