Beleggers wantrouwen verklaring Wirecard
Betaalplatform Wirecard herziet zijn voorspelling voor 2020 niet en presenteert op 18 juni het jaarverslag. Een KPMG-onderzoek naar malversaties klaart de lucht voor goedkeuring door accountant EY, zegt het Duitse fintechbedrijf. Maar beleggers twijfelen, zegt Paul Koster van European Investors.
Lex van Almelo
Het Duitse betaalplatform Wirecard AG hoopt met een commentaar op de huidige situatie de berichten te ontzenuwen over gesjoemel met de omzet en goodwill in Azië en de verantwoording daarover in de jaarrekeningen. Het bedrijf heeft een ervaren compliance officer aangesteld om zichzelf in de toekomst “minder kwetsbaar te maken voor verdenkingen”. De nalevingsfunctionaris is bezig de compliance in negen werkstromen te verbeteren.
Eerdere verdenkingen zijn volgens Wirecard opgehelderd. Het bedrijf wijst op passages uit een rapport van KPMG, dat de geruchten heeft onderzocht. Uit het rapport zou volgens Wirecard blijken dat:
- er geen reden was om af te schrijven op de goodwill in India;
- bestuursleden niet zijn betrokken bij een verkoopfonds;
- het businessmodel van de onderdelen in Turkije en Brazilië wettelijk is toegestaan;
- het bestuur bewijzen voor de omzet via derde-partijen heeft gestuurd naar KPMG;
- controlerend accountant EY scans van bankverklaringen heeft gestuurd naar KPMG;
- KPMG op dit moment geen aanleiding heeft om aan te nemen dat de omzet in december 2019 materieel verschilt van de volumes die blijken uit de aangereikte data, hoewel KPMG de authenticiteit, conformiteit en nauwkeurigheid van die gegevens nog niet heeft vastgesteld;
- KPMG geen conclusies zal trekken over de totale omzet van 2019.
Wirecard ziet dus geen reden om de presentatie van het jaarverslag nogmaals uit te stellen en zal op 18 juni ook nadere mededelingen doen over de huidige situatie.
Goedkeuring?
Wirecard gaat er kennelijk vanuit dat de accountant de jaarrekening 2019 goedkeurt, zoals EY ook de jaarrekeningen 2015 tot en met 2018 ondertekende. Het betaalplatform kondigde de goedkeuring al eerder aan en dat riep de nodige vraagtekens op. Onder anderen bij Paul Koster, directeur van European Investors en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).
Koster is niet gerustgesteld door de meest recente verklaring van Wirecard. Volgens hem roept het KPMG-rapport vragen op over cruciale punten in de jaarrekening. Hij wijst erop dat de verklaring van Wirecard in alle talen talen zwijgt over de mogelijke goedkeuring door EY. “Een accountant kan pas aftekenen als hij ook de gebeurtenissen na balansdatum tot het moment van aftekening voldoende kan beoordelen. Het commentaar van Wirecard op de huidige situatie neemt zeker niet de indruk weg dat er op heel veel onderdelen wellicht iets aan de hand is.”
Het bedrijf citeert heel selectief uit het KPMG-rapport, zegt Koster. “Dat helpt niet als je een einde wilt maken aan de geruchten; daarmee breng je de markt juist op verkeerde gedachten. Dat rapport geeft echt aanleiding tot grote vraagtekens. Die blijven na de meest recente verklaring overeind. Wij hopen dat de vragen op 18 juni beantwoord worden. En ik hoop dat de gebeurtenissen op 18 juni de mededelingen die tot nu toe zijn gedaan niet ondergraven.’
Dubbelrol
Wirecard is een DAX-fonds, maar communiceert onvoldoende met de aandeelhouders over de verslaggevingskwestie. Koster: “Wij hebben zowel Wirecard als EY gevraagd om informatie en hadden hiervoor een gesprek opgezet. Ook van de controlerend accountant moet er een hele goede toelichting komen. Die hebben wij nog niet gekregen. In Nederland heeft de accountant een spreekplicht en moet deze wijzen op punten die twijfels oproepen. Of Duitse accountants dat ook moeten, onderzoeken wij nog.”
Een ander belangrijk kritiekpunt van de beleggers is de dubbelrolrol van de voorzitter van het audit committee. Die is ook voorzitter van de raad van commissarissen en was ceo van Wirecard en dus niet onafhankelijk genoeg. Koster: “Dat vraagt ook om een toelichting.”
Lopende onderzoeken
Naar aanleiding van de beschuldigingen van gesjoemel hebben de Bafin (de Duitse AFM) en de autoriteiten in Singapore ieder een onderzoek ingesteld. Die onderzoeken zijn nog niet afgerond.
Gerelateerd
Bestuurders Wirecard moeten 140 miljoen schadevergoeding betalen
Drie oud-bestuurders van de failliete Duitse betaalverwerker Wirecard moeten een schadevergoeding van 140 miljoen euro plus rente betalen. Dat heeft een rechter...
VEB vraagt EY om opheldering over herstructurering accountantstak
Beleggersorganisatie VEB heeft EY om uitleg gevraagd over doorgevoerde veranderingen in de juridische structuur van de Nederlandse accountantspraktijk.
Weer twee oud-bestuurders Wirecard aangeklaagd
De Duitse openbare aanklager heeft dinsdag bekendgemaakt dat twee voormalige topbestuurders van Wirecard zijn aangeklaagd.
Voormalig hoofdboekhouder betuigt spijt tijdens Duits Wirecard-proces
Het voormalige hoofd boekhouding van Wirecard, Stephan von Erffa, heeft spijt betuigd voor door hem gemaakte fouten. Hij is de derde verdachte in het proces rond...
Aandeelhouders failliet Wirecard dagen EY voor de rechter
Voormalige aandeelhouders van Wirecard hebben EY in Duitsland voor de rechter gedaagd wegens vermeende 'asset stripping', het verplaatsen van onderdelen van het...