Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 4 mei

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Productie Nederlandse industrie gekelderd door coronacrisis

ANP - De productie in de Nederlandse industrie is in april in een recordtempo gedaald door de coronacrisis. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

De inkoopmanagersindex die Nevi maandelijks samenstelt, zakte vorige maand naar een stand van 41,3 van 50,5 in maart. Dat is het laagste cijfer sinds mei 2009. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De productieomvang ging daarbij in het sterkste tempo omlaag sinds het begin van het onderzoek in 2000.

"De Nederlandse industrie wordt hard geraakt door de coronacrisis", zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. "Hoewel de industriële productie in april in recordtempo afnam, zijn er duidelijke aanwijzingen dat dit pas het begin zou kunnen zijn. Ondanks maatregelen van het kabinet om banen te behouden, nam de werkgelegenheid af in het snelste tempo sinds juli 2009. Naar verwachting herstelt de vraag naar industriële goederen voorlopig niet. Om die reden hebben veel ondernemers tijdelijke medewerkers weggestuurd, terwijl ze enkele maanden geleden nog zoveel moeite deden om personeel te vinden. Het lijkt erop dat de Nederlandse industrie zich schrap zet voor een nog grotere dreun. Alles wijst er helaas op dat het ergste nog moet komen."

Bouwers vragen Koolmees om verlengen loonkostenregeling

ANP - Verschillende soorten ondernemers in de bouw willen dat de tijdelijke tegemoetkoming in loonkosten wegens de coronacrisis wordt verlengd. In een brief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) vragen ze om een verlenging van de deadline tot na 31 mei voor de zogeheten NOW-regeling.

Om in aanmerking te komen voor de looncompensatie, moeten ondernemers aantonen dat ze 20 procent aan omzet hebben verloren door de coronacrisis. Bouwers hebben nu nog redelijk veel werk, maar verwachten dat de stroom aan nieuwe opdrachten na 31 mei en de zomervakantie door de economische neergang zal opdrogen. Ze vrezen daarom niet meer in aanmerking te komen voor steun als ze wel in de problemen komen.

De brief is verstuurd namens meerdere kleine belangenorganisaties voor ondernemers in de bouw, afbouw, infra en onderhoudswerk. Het gaat om de organisaties AFNL-NOA, Cumla en OnderhoudNL. Het kabinet heeft eerder al aangegeven snel met meer duidelijkheid te willen komen over een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven.

De briefschrijvers doen ook nog suggesties voor aanpassingen bij nieuwe steunprogramma's voor loonkostencompensatie. Zo zou het voor bouwbedrijven nuttiger zijn als de maatstaf voor steun zou zijn gebaseerd op de daling van brutomarges in plaats van de omzet, aldus de organisaties. Zij kunnen door de virusuitbraak namelijk te maken krijgen met sterk stijgende kosten, terwijl de opbrengsten gelijk blijven.

Kabinet komt met meetlat voor steun aan cruciale bedrijven

ANP - Het kabinet sluit niet uit dat meer bedrijven die van groot maatschappelijk belang zijn, door de coronacrisis in de problemen komen. Daarom zijn afspraken gemaakt aan de hand waarvan per geval wordt beoordeeld of de overheid financieel moet bijspringen, zoals al bij KLM is gebeurd.

Voor bedrijven die last hebben van de coronamaatregelen bestaan al verscheidene steunregelingen. De overheid betaalt bijvoorbeeld grotendeels de loonkosten door van ondernemingen die een groot deel van hun omzet hebben zien wegvallen. Ook zijn overbruggingskredieten beschikbaar waarvoor de overheid deels garant staat.

Maar voor sommige grote en belangrijke bedrijven is die steun mogelijk niet genoeg. Voor KLM heeft het kabinet al een extra financieel vangnet gespannen ter waarde van 2 tot 4 miljard euro. Daarmee wil het vooral de belangrijke wereldwijde verbindingen die de luchtvaartmaatschappij verzorgt veiligstellen.

Ook bij andere maatschappelijk belangrijke bedrijven is het kabinet bereid iets extra's te doen als dat nodig is. Het gaat dan om ondernemingen die bijvoorbeeld hoogwaardige werkgelegenheid leveren, een unieke rol vervullen in de samenleving of een cruciale schakel vormen in de keten.

Die financiële hulp is alleen beschikbaar als het bedrijf voor de crisis financieel gezond was, en er geen andere oplossingen voorhanden zijn. Een harde voorwaarde is verder dat ook andere belanghebbenden, bijvoorbeeld de aandeelhouders, een bijdrage leveren.

"De steun moet voorkomen dat gezonde ondernemingen die van groot belang zijn voor onze economie en maatschappij onnodig omvallen waardoor banen en kennis verloren gaan", zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). "En we doen dit alleen als alle betrokkenen hun schouders eronder zetten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.