Nieuws

Corona: meer dan 5.000 bedrijven vragen werktijdverkorting aan

Al meer dan vijfduizend bedrijven hebben werktijdverkorting voor het personeel aangevraagd vanwege het coronavirus. Het aantal aanvragen stijgt "heel snel", aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Twee dagen geleden stond de teller nog op 1.700. In een normaal jaar zijn er ongeveer honderd tot tweehonderd aanvragen voor werktijdverkorting. Op het ministerie wordt er met man en macht aan gewerkt. "We zijn aan het opschalen", aldus de bewindsman. Maar door de grote aantallen zal de behandeling van aanvragen mogelijk iets langer duren.

Bedrijven die door een calamiteit zoals het coronavirus in de problemen komen, kunnen een beroep doen op de regeling. Als ze zeker twee weken lang minstens twintig procent minder werk hebben, mogen ze werknemers minder inzetten en dan ook minder betalen. Het salaris wordt dan aangevuld met een uitkering.

Webwinkels

Webwinkels profiteren maar deels van de extra drukte als gevolg van het coronavirus. Volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org, dat circa tachtig procent van de markt vertegenwoordigt, is er momenteel een run op producten voor primaire levensbehoeften zoals eten, verzorging en medicijnen, maar worden andere aankopen uitgesteld.

Marktkenners van ING menen dat ook maaltijdbezorgbedrijven kunnen profiteren van een groeiende vraag. Natuurlijk denken consumenten wel twee keer na voordat ze een 'vreemde' aan de deur laten komen. Maar doordat mensen uit veiligheidsoverwegingen meer thuisblijven, zullen zij echter vaker naar de telefoon of laptop grijpen om eten te bestellen, aldus de bank.

Brussel verwacht krimp economie

De Europese Commissie verwacht dat de economie van de Europese Unie dit jaar met circa 1 procent zal krimpen, onder druk van de negatieve gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. In februari werd door Brussel nog gedacht dat de economie van de EU dit jaar met 1,4 procent zou groeien.

De Europese Commissie staat EU-landen toe zonder 'straf' extra geld in hun onder de coronacrisis lijdende economie te pompen. Ze zal "alle mogelijke flexibiliteit" aanwenden in de bestaande EU-regels vanwege de uitzonderlijke omstandigheden om het mogelijk te maken dat overheden bedrijven en burgers kunnen steunen en compenseren. De versoepeling gaat zowel om staatssteun als begrotingsregels.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.