Pheijffer: Kroongetuigenregeling voor tussenpersonen niet zinnig
Het verbreden van de bestaande kroongetuigenregeling voor tussenpersonen als accountants, notarissen of makelaars is een "tekentafeloplossing, bedacht in een ivoren toren die ver van de werkelijkheid afstaat".
Dat stelt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil het makkelijker maken voor het Openbaar Ministerie (OM) om ‘facilitators’ zoals accountants, die te maken krijgen met criminele praktijken, op te laten treden als kroongetuigen.
Pheijffer vraagt zich echter af “hoe groot het probleem is waarvoor een oplossing wordt gezocht”. Weliswaar is er incidenteel sprake van een foute accountant, notaris of makelaar, aldus de hoogleraar, “maar nimmer is aangetoond dat er sprake is van een brede, structurele vermenging van deze beroepsgroepen met de onderwereld”. Ook de beroepsorganisaties van accountants, notarissen en makelaars zien volgens hem nauwelijks een probleem.
Niet belonen
Volgens Pheijffer moet je accountants die een wettelijke taak uitoefenen niet belonen met een dergelijke regeling, maar is het faciliteren van misdrijven zoals witwassen juist reden voor strafverzwaring. “Verder geldt dat de genoemde tussenpersonen en facilitators een meldplicht inzake witwassen hebben. Is het dan niet beter dat de overheid stimuleert dat deze wordt nageleefd en daarop handhaaft, dan overtreding te belonen met strafvermindering?”
Minister Grapperhaus zou in de optiek van Pheijffer “wijzer moeten zijn” en zijn tijd steken “in zinniger zaken” dan in uitbreiding van de kroongetuigenregeling. “Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen die de witwasbestrijding aan overheidszijde efficiënter en effectiever maken.” De hoogleraar refereert daarbij aan “verstandige voorstellen” van oud-DNB-bestuurder Frank Elderson. “Hij stond met zijn voeten in de klei en weet wél waar hij het over heeft.”
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.