Stichting MKB Financiering start keurmerk voor adviseurs
Stichting MKB Financiering introduceert op 1 januari 2021 het nieuwe keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB om het vak van financieringsadviseur op een hoger niveau te krijgen en de positie van MKB-ondernemers bij het aanvragen en realiseren van financieringen te versterken.
Het keurmerk is opgebouwd uit twee pijlers. De eerste pijler heeft betrekking op richtlijnen en criteria voor een organisatie die financieringsadvies verstrekt. De tweede pijler betreft eisen aan de financieringsadviseur die de gesprekken voert en de financiering adviseert en begeleidt.
Het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB moet een mkb-ondernemer de garantie geven dat adviesgesprekken over financieren altijd gevoerd worden met een gekwalificeerd en erkend financieringsadviseur. Onderdeel van het keurmerk is de gedragscode Erkend Financieringsadvies MKB. Hierin zijn afspraken vastgelegd over transparantie van tarieven en provisies, vertrouwelijkheid en over de dienstverlening door financieringsadviseurs. Ook is in samenwerking met het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) een onafhankelijk Klachtenloket voor organisaties met het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB opgezet.
Stichting MKB Financiering vindt de coronacrisis een perfect moment voor het introduceren van het keurmerk. "Met een groeiende financierings- en liquiditeitsbehoefte bij ondernemers en een toenemend aantal aanbieders van geld is het belangrijk dat bedrijven kunnen vertrouwen op gekwalificeerd, onafhankelijk en gedegen financieringsadvies- en begeleiding. Het keurmerk gaat daar aan bijdragen."
Het inschrijven door financieringsadviseurs voor het examen Erkend Financieringsadvies MKB kan begin 2021. Organisaties verkrijgen het keurmerk als ze minimaal één Erkend Financieringsadviseur MKB in huis hebben.
Gerelateerd
Geef banken hun rol terug als financier van het mkb
Banken zijn zoveel tijd en geld kwijt aan het voldoen aan wet- en regelgeving, dat het ten koste gaat van een van hun kerntaken: het verstrekken van leningen aan...
Zorgen over woekerrentes bij kasvoorschotten
Kortlopende kasvoorschotten, een controversiële vorm van financiering, zijn in opmars. Aanbieders informeren ondernemers niet goed over hoge rentepercentages en...
Invest-NL kan voortaan blended finance inzetten
Minister Adriaansens van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Raad van Bestuur van Invest-NL hebben een convenant ondertekend dat het voor Invest-NL...
Nederlandse bedrijven hebben 'fors' minder schuld
Nederlandse bedrijven houden relatief gezien "fors" minder schuld aan, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden.
Mkb'er zoekt steeds vaker financiering buiten bank om
Het totaal aan non-bancaire leningen van mkb'ers is in 2023 met 27 procent gegroeid, naar een totaalbedrag van ruim 5,1 miljard.