Nieuws

Eed vanaf de andere kant van de planeet

Vanwege het coronavirus leggen nieuwe accountants tegenwoordig de beroepseed online af. Deze week deed Nanda Herling dat ook; tien tijdszones en twee seizoenen verderop, namelijk vanuit Sydney.

Over heel 2019 ontvingen 719 jonge accountants hun diploma van de NBA. Dat gebeurde, net als in de jaren ervoor, tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de beroepsorganisatie, in aanwezigheid van vrienden en familie. Tijdens de diploma-uitreikingen werd door accountants ook de beroepseed afgelegd.

In coronatijd gaat het er heel anders aan toe, omdat de coronamaatregelen dergelijke bijeenkomsten niet toestaan. De kersverse accountants leggen daarom de beroepseed af via Zoom. Nieuwe accountants krijgen de tekst van de eed vooraf toegezonden en daarvoor aangewezen medewerkers van de NBA nemen vervolgens de eed af.

Afgelopen woensdag had directeur Berry Wammes bij een dergelijke ceremonie een bijzonder geval. Accountant Nanda Herling zat namelijk om half twee 's nachts achter haar computer, omdat zij de eed aflegde vanuit Sydney, waar zij inmiddels al tweeëneenhalf jaar werkzaam is voor Deloitte Sydney en waar zij het laatste gedeelte van haar praktijkstage heeft afgerond.

Herling zegt vanwege corona wel gewend te zijn aan virtueel werken, dus ook de eed afleggen via Zoom was voor haar geen probleem. "Ondank dat ik een ceremonie stiekem wel heel leuk had gevonden, vind ik het geweldig dat dit tegenwoordig allemaal mogelijk is - zelfs als dit betekent dat ik om één uur 's nachts mijn bed uit moet. Mijn familie heeft meegekeken en ik vond het heel speciaal om het op deze manier toch te kunnen delen."

Herling haar plannen voor de toekomst liggen voorlopig nog aan de andere kant van de wereld: "Ik kan hier mijn carrière met mijn liefde voor reizen combineren, dus vooralsnog heb ik geen plannen om weg te gaan uit Australië. Ook hier vindt er een omslag plaats in ons beroep; ik ben benieuwd wat de toekomst ons zal brengen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.