Nijpels: compliment aan accountants voor actieve rol rondom duurzaamheid
Het accountantsberoep verdient een compliment voor de betrokkenheid bij en wijze waarop het "offensief aan de slag gaat" met duurzaamheid en klimaatverandering. Dat stelde Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, bij de aanbieding van de publieke managementletter 'Klimaat is financieel' van de NBA.
Nijpels prees de accountantssector om juist in deze voor het beroep turbulente tijd het voortouw te nemen rondom duurzaamheid. De signalen en aanbevelingen in de publieke managementletter (PML) zijn "van het allergrootste belang", meende hij. Toen hij die aanbevelingen uit de publicatie deelde met relaties, zonder de afzender erbij te vermelden, kreeg hij naar eigen zeggen terug: "Heb je met Greenpeace gesproken?"
Nijpels, die sprak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de NBA in Baarn, memoreerde de actieve rol van de financiële sector direct na de presentatie van het Klimaatakkoord. Een week na dat akkoord zetten zo'n zestig banken en verzekeraars al hun handtekening onder de afspraken in het akkoord. Een goede zaak, meende Nijpels, want klimaatverandering is "een van de grootste bedreigingen voor de financieel-economische stabiliteit".
Accountants trekken veel op met de financiële sector en mogen laten zien dat ze voorop lopen in de klimaatdiscussie en hun maatschappelijke rol pakken. Vandaar ook zijn recente oproep aan het beroep om een conferentie 'Accountant & Parijs' te organiseren. Met de verschijning van de PML wordt hij op zijn wenken bediend.
Pro-actief
NBA-voorzitter Marco van der Vegte benadrukte bij de opening van de nieuwjaarsbijeenkomst dat de nieuwe NBA-community 'Planet Finance' open staat voor alle financials die mee willen denken over de bijdrage van het beroep aan het verduurzamen van de economie.
Voor de NBA wordt 2020 een jaar waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt, aldus Van der Vegte. Er is een toenemende behoefte van investeerders, toezichthouders en andere stakeholders aan informatie over klimaat-, energie- en duurzaamheidsprestaties van organisaties. Van accountants mag worden verwacht dat zij zekerheid toevoegen bij toelichtingen over de impact op klimaatverandering. "Laten we pro-actief zijn, laten we relevant zijn en zélf de eerste stappen zetten. Dát is de toegevoegde waarde van de accountant – in het publiek belang!"
Milieufilosoof
Keynote spreker tijdens de bijeenkomst met als motto 'de groene aftrap' was professor Matthijs Schouten, filosoof en ecoloog, die het gezelschap meenam langs een reeks mogelijke grondhoudingen van de mens tegenover de natuur.
De milieufilosofie is ontwikkeld vanuit de gedachte 'waarom breekt de mens zijn eigen huis af?', aldus Schouten. In zijn betoog kwam hij langs Aristoteles, het Rapport van de Club van Rome, Darwin, het boek Genesis, Gandhi, Oosterse filosofen, Rosa Parks en de huidige klimaatdiscussie.
De westerse cultuur heeft de natuur meer en meer gereduceerd tot objecten om te dienen voor de mens. Maar inmiddels vindt twee derde van de Nederlandse bevolking dat we zelf onderdeel zijn van de natuur en daar dus voor moeten zorgen. In minder dan een halve eeuw is ons beeld over de relatie tussen mens en natuur sterk veranderd, "en dat was tijd ook", benadrukte Schouten. Maar leven we daar dan ook naar, is de logische vervolgvraag. "De groene winkel ligt altijd verder weg dan de supermarkt, je moet er wat voor over hebben om duurzaam te leven."
Optimistisch
De toehoorders toonden zich evengoed optimistisch over de toekomst. Driekwart van de aanwezigen gaf aan te geloven in passende oplossingen voor toekomstige generaties, die in de komende tien tot twintig jaar kunnen worden gerealiseerd. Schouten was verbaasd over die uitslag. "U bent het meest optimistische gezelschap dat ik ooit heb meegemaakt, daar moet ik ook eens een studie naar doen."
Ook een enkel individu kan het verschil maken, besloot hij zijn betoog. "Niemand van ons is machteloos. Ooit was er één vrouw die weigerde op een aangewezen plek in een bus te gaan zitten. En dertig jaar later zag de wereld er anders uit. Niemand van ons doet er niet toe."
Gerelateerd

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bedrijfsleven gaat door met voorbereiden op CSRD
Nederlandse bedrijven gaan, ondanks de omnibusplannen vanuit Europa, door met hun voorbereiding op invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....

NBA spreekt met ngo's over duurzaamheidsverslag en 'Omnibus'
Ondanks de 'Omnibus'-vereenvoudigingsplannen en alle onvoorspelbaarheden rond de CSRD, verschijnen dit jaar de eerste jaarverslagen die daaraan voldoen; inclusief...