Rabobank krijgt boete in Zwitserland
Rabobank heeft een boete van omgerekend 350 duizend euro gekregen in Zwitserland. De Zwitserse toezichthouder ComCo heeft de straf opgelegd in verband met een onderzoek naar gesjoemel bij de handel in bepaalde rentederivaten. Daarbij speelde ook het internationale rentetarief Libor een rol.
De Zwitserse autoriteiten begonnen hun onderzoek in 2012 en eind 2016 werden al straffen opgelegd. Ook het Britse Lloyds krijgt nu een boete. Die bank moet omgerekend een kleine 265 duizend euro neertellen. Er lopen nog onderzoeken naar branchegenoten UBS, HSBC en brokers ICAP, RP Martin en Tullett Prebon.
Het Libortarief, dat banken gebruiken voor onderlinge transacties, geldt als maatstaf voor de rente op allerlei transacties. Een paar jaar geleden bleek al dat handelaren daar jarenlang mee hebben gesjoemeld.
Rabobank zelf werd in 2013 al flink bestraft door toezichthouders in meerdere landen vanwege betrokkenheid bij het zogeheten Liborschandaal. De bank kreeg boetes opgelegd van bij elkaar 774 miljoen euro en verscheidene oud-handelaren werden strafrechtelijk vervolgd. De affaire was voor toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland aanleiding vervroegd op te stappen.
Een woordvoerster van Rabobank stelt dat het financiële concern het "afkeurenswaardige gedrag" van jaren geleden betreurt. "De schikking met ComCo is een volgende stap in het oplossen van deze kwestie uit het verleden", zegt ze. Rabobank heeft volgens haar inmiddels "aanzienlijke maatregelen" getroffen om herhaling te voorkomen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie
Rabobank is door het Openbaar Ministerie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.
Boetes dreigen voor Rabobank en Deutsche Bank om kartelvorming
Rabobank en Deutsche Bank hebben met geheime afspraken over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels geschonden, denkt de Europese Commissie....
Klokkenluider Liboraffaire krijgt beloning van bijna 200 miljoen
Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Liboraffaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning gekregen van bijna 200 miljoen...
Banken blijven meewerken aan Libor-rente
De Britse toezichthouder FCA heeft afspraken gemaakt met twintig banken, die beloofd hebben dat zij gegevens blijven aanleveren voor de vaststelling van de Libor-rente....
Omstreden rentetarief Libor in 2021 geschrapt
Het omstreden rentetarief Libor, dat banken onderling gebruiken om elkaar geld te lenen, wordt in 2021 vervangen. De Britse toezichthouder FCA wil tegen die tijd...