Irritatie over afwezigheid Shell bij debat belastingontwijking
Shell heeft zich de woede van Kamerleden op de hals gehaald door niet in te gaan op een uitnodiging voor een hoorzitting over belastingontwijking.
Veel politici willen de olie- en gasreus daarover aan de tand voelen. Shell ging niet in op een eerdere uitnodiging en heeft in de nasleep van alle berichtgeving en reacties van woensdag nog geen nieuwe uitnodiging ontvangen.
Shell-baas Nederland Marjan van Loon reageerde eerder al wel op het geplande rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de belastingheffing van internationaal opererende bedrijven en hun bijdrage aan Nederland. "De vragen die aan de orde komen zijn relevant voor alle bedrijven die over de grens zakendoen. Shell volgt dezelfde regels die voor alle bedrijven in Nederland gelden", zo verklaarde ze. "Een politiek debat over het belastingstelsel gaat alle ondernemers aan. Daarom voert VNO-NCW namens het gehele bedrijfsleven het woord."
Kamerleden vinden het niet kunnen dan Shell niet komt opdagen. Kamervoorzitter Khadija Arib zou volgens hen de multinational moeten overhalen toch te verschijnen. Shell wacht de ontwikkelingen af.
Update: Shell-baas komt onder voorwaarden toch naar Kamer
Shell Nederland-baas Marjan van Loon heeft donderdagmiddag laten weten volgende week onder voorwaarden toch aanwezig te zijn bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over belastingontwijking.
Shell benadrukt dat het in eerste instantie niet inging op de uitnodiging, omdat het het rondetafelgesprek gaat over de belastingheffing van internationaal opererende bedrijven en hun bijdrage aan Nederland. "Shell is niet de vertegenwoordiger van ondernemend Nederland", aldus Shell.
Volgens Shell gaat het de Kamerleden klaarblijkelijk specifiek om de belastingaangifte van Shell. Uitgaande van een bredere vertegenwoordiging van bedrijven neemt Shell daarom deel aan het gesprek op 18 april met de kanttekening dat zij daar niet zullen ingaan op de belastingaangifte van de houdstermaatschappij van Shell.
Verder is het bedrijf bereid om in te gaan op specifieke vragen over de belastingaangifte van Shell, maar dan alleen in een besloten technische briefing. Dat kan wat Shell betreft in aanwezigheid van de Belastingdienst.
In ieder geval oppositiepartij PvdA ziet dat niet zitten. "We gaan niet voor Shell een speciale uitzondering maken", zegt Kamerlid Henk Nijboer. "We doen ons werk in het parlement in openbaarheid. Ik ga niet met een bedrijf achter gesloten deuren in een kamer zitten. Dat is ook nog nooit vertoond en dat weet Shell zelf ook best."
Bron: ANP
Gerelateerd
Witte Huis trekt handen af van internationaal belastingverdrag
De Amerikaanse regering onder Donald Trump ziet niets in het internationale akkoord over een minimumtarief voor belastingen op bedrijfswinsten. De regering-Biden...
Nieuw handboek onderzoekt beleid tegen belastingparadijzen
Uit een nieuw handboek over belastingparadijzen blijkt dat internationale gegevensuitwisseling helpt bij het bestrijden van belastingontwijking.
Geldstroom via Nederland naar belastingparadijs geslonken
Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking. De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar...
Europese Rekenkamer: EU loopt honderd miljard mis door belastingontwijking
Landen in de Europese Unie lopen jaarlijks meer dan honderd miljard euro aan inkomsten mis door belastingontwijking door bedrijven. De maatregelen hiertegen uit...
Nederland houdt een grote rol bij belastingontwijking
Nederland blijft een grote rol spelen in belastingontwijking wereldwijd. Landen verliezen jaarlijks 492 miljard dollar aan belasting aan multinationals en vermogende...