Strukton betaalde miljoenen aan Saoedische prins
Bouwbedrijf Strukton heeft vanaf 2013 tientallen miljoenen euro's betaald aan een halfbroer van de huidige Saoedische koning. In ruil voor die betalingen mocht het bedrijf meebouwen aan het metronetwerk in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.
Dat meldt het FD op basis van ingewijden. Het geld kwam via een stroman terecht bij de inmiddels overleden prins Mishaal bin Abdulaziz al Saoed.
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed op 15 februari een inval bij Strukton. De opsporingsdienst doet onderzoek naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij het binnenhalen van de opdracht.
Strukton ontkent de beschuldiging van steekpenningen. "Ik vind het belangrijk te benadrukken dat er geen sprake is van steekpenningen. Het project is gegund op basis van de laagste prijs", zegt bestuursvoorzitter Gerard Sanderink in de krant.
PwC
Eerder gaf controlerend accountant PwC een verklaring met beperking af bij het jaarverslag over 2016 van moederbedrijf Oranjewoud, wegens onzekerheden over de gang van zaken in Riyad. De werkzaamheden van de lokale agent, waarmee door Strukton in 2013 een overeenkomst werd afgesloten, waren volgens de accountant onvoldoende gedocumenteerd. Daardoor kon niet over voldoende controle-informatie worden beschikt.
Over 2017 is wel een goedkeurende controleverklaring verstrekt. PwC gaat in die verklaring uitgebreid in op de kwestie rondom de agent in Riyad. De accountant is toen zelf naar Saoedi-Arabië gegaan om meer inzicht te krijgen in de kwestie. De accountant constateerde toen dat het percentage van de agentvergoeding binnen de internationale Oeso-normen was gebleven en concludeerde dat geen aanwijzingen waren die duiden op het niet naleven van toepasselijke wet- en regelgeving.