Meer vrouwen in management, maar weinig topvrouwen
Het aantal vrouwen in leidinggevende posities stijgt, maar de absolute top van bedrijven bestaat vooralsnog hoofdzakelijk uit mannen.
Dat blijkt uit het rapport 'Women in Business 2019' van Grant Thornton International. "Het aantal vrouwen in leidinggevende posities wereldwijd stijgt gestaag. Het totaal aandeel vrouwen in managementteams is gestegen van 24 procent naar 29 procent. Nederland zit met 28 procent dicht bij dit gemiddelde, maar neemt op de internationale ranglijst een enigszins magere 21e plaats in", aldus Grant Thornton.
Hoewel het aantal vrouwen in senior posities toeneemt, is een plaats aan het hoofd van de boardroomtafel volgens het onderzoek voor veel vrouwen nog ver weg. "Slechts 15 procent van ceo's of managing directors wereldwijd is vrouw. In Nederland is dat 17 procent. De meeste topfuncties die vrouwen bekleden in Nederland, liggen op het gebied van HRM (22 procent) en CFO (25 procent)", schrijven de onderzoekers.
'Nee' zeggen
Grant Thornton concludeert dat vrouwen het lastig vinden om naast hun kerntaken op het werk, tijd vrij te maken voor ontwikkeling van hun eigen vaardigheden om succesvol te zijn in hun leiderschapspositie. Karin van Wijngaarden, Partner Assurance bij Grant Thornton in Nederland: "Mogelijk hangt dit samen met geen ‘nee’ durven zeggen of wellicht cijferen zij zichzelf weg op korte termijn ten faveure van de groep. Blijkbaar zijn vrouwen zich dus bewust van wat hen kan helpen, maar kiezen ze er toch voor om hun huidige werktaak te vervullen en minder te kiezen voor de lange termijn en hun eigen positie. Ze kiezen daarmee dus eerder voor het bedrijf dan voor henzelf. Misschien doen zij zichzelf daarmee in sommige gevallen tekort."
Van Wijngaarden vindt nader onderzoek wenselijk, ook omdat uit het onderzoek blijkt dat in Nederland bij 25 procent van de bedrijven geen concrete acties worden ondernomen ter bevordering van vrouwen aan de top. "Overigens blijkt uit het onderzoek dat vrouwen vooral vinden dat de werkgever in hen moet investeren en dat mannen vooral vinden dat de oorzaak van minder vrouwen aan de top gevonden moet worden in minder netwerkmogelijkheden en minder beschikbare financiële ruimte bij vrouwen", aldus Van Wijngaarden.
Sterke wijziging
In Nederland heeft 83 procent van de bedrijven tenminste één vrouw in een leidinggevende positie en dat komt overeen met het wereldwijde gemiddelde. In 2018 was dit een stuk lager, 56 procent. Wereldwijd wordt 29 procent van de senior functies in het bedrijfsleven ingenomen door vrouwen. Dat is weliswaar 5 procent meer dan in 2018, maar is nog steeds slechts 10 procent meer dan vijftien jaar geleden. De meeste groei zat dus in 2018.
Francesca Lagerberg, Global Leader Network Capabilities bij Grant Thornton International: "Het streven naar gendergelijkheid is een langzaam proces gebleken, maar we zien wel een sterke wijziging in het afgelopen jaar. Het lijkt erop dat gendergelijkheid door het internationale bedrijfsleven eindelijk serieus wordt genomen. Hopelijk is dit niet een tijdelijke verandering en zet deze tendens zit echt door."
- Grant Thorton International-rapport 'Women in Business 2019'
Gerelateerd

Vitamine A: Diversiteit, inclusie en het DNA van Deloitte
In de nieuwste aflevering van Vitamine A gaat host Sven Budding in gesprek met Mariëtte Los, chief human resources officer (CHRO) bij Deloitte Nederland. Zij is...

Is de emancipatie nu 'af'?
Marjan Heemskerk vraagt zich af of Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is.

Strijdbare stemming op Internationale Vrouwendag NBA: 'Choose your battles'
De wereld heeft behoefte aan change agents. Vrouwen, maar ook mannen, die als rolmodel kunnen fungeren en anderen inspireren om inclusie en diversiteit verder te...

Meer bedrijven geven openheid over man-vrouwverhouding in top
Ruim vierduizend Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar gerapporteerd over de man-vrouwverhouding in de top en subtop van hun bedrijf. Dat zijn er ruim duizend...

Loonkloof in mkb neemt af, inkomen van mannen nog wel hoger
Het modale salaris van mannen bedroeg in januari 2025 € 3.736,52 per maand. Bij vrouwen ligt dit op € 3.433,48 per maand, een verschil van 8,1 procent. Begin 2024...