FIOD doet inval bij bouwbedrijf Strukton
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vrijdag een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton. Aanleiding is een metroproject in de Saudische hoofdstad Riyad, waar Strukton aan mee bouwt. Onduidelijkheid daarover was eerder reden voor PwC om een verklaring met beperking af te geven.
Op meerdere locaties in Nederland zijn door de FIOD doorzoekingen gedaan en is administratie in beslag genomen. Strukton, dochterbedrijf van het beursgenoteerde concern Oranjewoud, geeft aan volledig mee te werken aan het FIOD-onderzoek.
Het bouwbedrijf is deel van een consortium dat in Riyad drie van de zes metrolijnen van een volledig automatisch en onbemand metrosysteem aanlegt. De totale waarde van dat project is zes miljard euro, het aandeel van Strukton hierin bedraagt zo’n één miljard euro.
Moederbedrijf Oranjewoud meldt in haar jaarverslag over 2017 dat, op verzoek van de raad van commissarissen, onderzoek is gedaan naar de gang van zaken rondom het verwerven van de opdracht voor Strukton in Saoedi-Arabië. Volgens de rvc werden daarbij "geen aanwijzingen van mogelijke onregelmatigheden" aangetroffen. Wel zijn de interne regels aangescherpt, onder meer rondom het inschakelen van lokale agenten. Ook wordt bij internationale tenders een compliance officer ingezet.
Controleverklaring
Eerder gaf controlerend accountant PwC een verklaring met beperking af bij het jaarverslag over 2016 van Oranjewoud, wegens onzekerheden over de gang van zaken in Riyad. De werkzaamheden van de lokale agent, waarmee door Strukton in 2013 een overeenkomst werd afgesloten, waren volgens de accountant onvoldoende gedocumenteerd. Daardoor kon niet over voldoende controle-informatie worden beschikt.
Over 2017 is wel een goedkeurende controleverklaring verstrekt. PwC gaat in die verklaring uitgebreid in op de kwestie rondom de agent in Riyad.
Gerelateerd
Strukton schikt voor 10 miljoen in Saudische omkopingskwestie
Bouwbedrijf Strukton heeft een schikking van 10 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie rond een omkopingszaak in Saudi-Arabië. Dankzij de deal wordt...
BAM betaalt dertig mille, maar is van strafrechtelijk onderzoek af
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoldoende bewijs gevonden van omkoping door BAM. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke...
ABN Amro: bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar
De bouwsector zal dit jaar voor het tweede jaar op rij krimpen, maar groeit in 2025 weer en in 2026 nog harder.
Nederland ontsnapt aan faillissementsgolf in bouwsector
Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. In de Nederlandse bouw blijft het aantal bankroeten echter relatief beperkt,...
Mkb speurt met overheid waar onderwereld zakenleven infiltreert
De overheid en het midden- en kleinbedrijf gaan samen in kaart brengen waar in het bedrijfsleven de onderwereld de bovenwereld binnendringt. Dan kunnen ze bedrijven...