'Verzekeraar moet losgeld bij gijzelsoftware niet meer betalen'
Beveiligingsdeskundigen vinden dat verzekeraars geen losgeld moeten vergoeden als een bedrijf gehackt is door gijzelsoftware. De verzekeraars houden door hun betaling een verdienmodel voor digitale misdaad in stand.
Dat blijkt uit een rondgang door het FD. Bedrijven kunnen zich met een cyberverzekering indekken tegen schade door digitale inbraken, zoals besmetting met 'ransomware', die bestanden op een bedrijfsnetwerk onbruikbaar maakt. Tegen forse betalingen geven criminelen de versleutelde bestanden weer vrij, zodat het bedrijf verder kan.
De mogelijkheid om zulk losgeld uit te keren is opgenomen in de voorwaarden van een aantal aanbieders van speciale 'cyberverzekeringen'. De gemiddelde schade na een incident ligt volgens verzekeraar Aon op zo’n vijf miljoen euro. Soms leidt de nasleep van een digitale inbraak zelfs tot een faillissement, bijvoorbeeld omdat bedrijven geen toegang meer krijgen tot hun gegevens.
Niet betalen
Frank Groenewegen, chief security expert bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT noemt het "klakkeloos uitbetalen" van losgeld aan cybercriminelen "onbegrijpelijk" en "alleen maar een signaal aan criminelen dat misdaad loont". Ook andere experts adviseren om nooit te betalen bij een confrontatie met gijzelsoftware.
In een op de drie gevallen wordt losgeld betaald, meent één van de deskundigen in FD. Verzekeraars willen echter niet zeggen hoe vaak ze in de praktijk losgeld uitkeren, omdat dit cybercriminelen in de kaart zou spelen.
De Universiteit van Maastricht is recent getroffen door gijzelsoftware, die een deel van de computersystemen heeft platgelegd. De universiteit heeft aangifte bij de politie gedaan. Voor de veiligheid zijn alle systemen die nog werkten offline gehaald.
Gerelateerd
Ruim honderd miljoen euro schade door onlinefraude in 2023
De politie kreeg vorig jaar zeventigduizend meldingen en aangiften van onlinefraude. De totale financiële schade bedroeg ruim honderd miljoen euro.
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
Kwart organisaties niet voorbereid op cyberaanval
Ongeveer een kwart van alle middelgrote en grote Nederlandse organisaties is onvoldoende voorbereid op een cyberdreiging, komt naar voren uit een onderzoek van Motivaction...
Cybersecuritybeeld: meer digitale dreiging in Nederland
De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen maar wordt ook geraakt door cyberaanvallen elders, die doorwerken...