Kees Vendrik: duurzaamheid gaat accountantsberoep 'zwaar domineren'
De ontwikkeling van duurzame technologie krijgt een grote invloed op het accountantsberoep. Dat stelde Kees Vendrik, Chief Economist Triodos Bank en Eerste Kamerlid, tijdens een themasessie van de Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO). "Uw klassieke assurancetaak komt volledig in het licht van dit verhaal te staan."
Vendrik verwees naar de lessen van econoom en Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen, ooit oprichter van het Centraal Planbureau, die stelde dat goede economen af en toe uit het raam moeten kijken. "Dat geldt ook voor uw beroepsgroep, houd contact met de buitenwereld." Te veel economen bleken in 2008 die les van Tinbergen vergeten en zagen de crisis niet aankomen, zo stelde Vendrik.
Slecht nieuws
Aan de vooravond van de nieuwe klimaattop in Madrid benadrukte hij dat we vier jaar na de klimaatafspraken van Parijs "nog helemaal nergens" zijn. "We hollen massaal de verkeerde kant op." Volgens Vendrik zijn de komende tien jaar "echt cruciaal" om de trend van temperatuurstijging te stoppen. Uit het recent verschenen Emissions Gap Report 2019 blijkt alleen nog maar slecht nieuws. "Wij zijn de laatsten die er nog iets aan kunnen doen", benadrukte hij.
Als er geen actie wordt ondernomen gaan we mogelijk richting een wereldwijde opwarming van vier graden. Onze welvaart is dan gedoemd te verdwijnen, aldus Vendrik. Bij het huidige tempo van klimaatverandering is het natuurlijk kapitaal voor onze kinderen straks "opgesoupeerd" en verdwijnt de biodiversiteit in de Nederlandse bodem. "Over zestig jaar is natuurlijke landbouw in ons land niet meer mogelijk."
Bruine olifant
Vendrik gaf aan dat de financiële sector onderbelicht is in het Klimaatakkoord. "Het gaat er om wat er door banken wordt gefinancierd en welke carbon footprint daar aan hangt." De sector heeft zich afgelopen zomer wel gecommitteerd aan de klimaatplannen: vanaf 2020 moeten banken, pensioenfondsen en verzekeraars rapporteren over de klimaatimpact van financieringen en beleggingen. Uiterlijk in 2022 moeten zij daarnaast actieplannen klaar hebben die bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot.
Ook ligt er sinds maart 2018 een actieplan van de Europese Commissie, gericht op financiering van duurzame groei. Volgens Vendrik gaan zulke zaken ook de accountancy “zwaar domineren in de komende tien jaar”. Groene initiatieven financieren is leuk, aldus de Triodos-econoom, maar we moeten tegelijk kijken naar financieringen waar we van af moeten, die betrekking hebben op het gebruik van fossiele energie. "Er staat op de hele Zuidas een gigantische bruine olifant in de kamer."
Enorme kans
Op een vraag vanuit de zaal hoe valide het verhaal van de klimaatverandering is, antwoordde Vendrik dat er "geen vraagstuk in de wereld is dat door wetenschappers zo uniform wordt beantwoord als dit". Hij deed een beroep op accountants om hun bijdrage te leveren. "Voor uw sector ligt hier een enorme kans; niet om zaken kapot te auditen, maar om vooruit te kijken."
Na het betoog van Vendrik werd door de aanwezigen gesproken over de bijdrage die het accountantsberoep kan leveren aan het maatschappelijke debat over duurzaamheid. Dat werd belicht aan de hand van presentaties van Roderik Meeder en Tamar van Doesburg (resp. manager group reporting en internal auditor Rabobank) en Wim Bartels (partner Sustainability KPMG).
Gerelateerd
IEA wil veel meer recycling van grondstoffen voor energietransitie
Grondstoffen die van groot belang zijn voor de energietransitie moeten veel meer worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en ook voor de energieveiligheid...
Verduurzaming energiesystemen kostte vorig jaar 25 miljard euro
Bedrijven, stroomnetbeheerders en huishoudens hebben in 2023 ruim 25 miljard euro gestoken in de verduurzaming van de energiehuishouding. Het gaat om investeringen...
Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt...
Hof vernietigt vonnis in zaak Milieudefensie tegen Shell
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht"...
CO2-uitstoot vervoerssector stijgt; miljarden euro's klimaatschade door vliegen en SUV's
De klimaatrecords en -rampen volgen elkaar in snel tempo op, maar de wereldwijde CO2-uitstoot blijft onverminderd hoog, stelt Oxfam Novib in een rapport. Tussen...