Belastingdienst wil horizontaal toezicht ‘aanscherpen en verduidelijken’
De fiscus wil grote ondernemingen, waarmee afspraken zijn gemaakt in het kader van horizontaal toezicht, scherper gaan volgen. Hoe dat precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
Dat meldt het FD, dat verwijst naar een "bescheiden paragraaf" in het Jaarplan 2020 van de Belastingdienst. Daarin wordt aangekondigd dat de dienst de relatie met grotere ondernemingen gaat herzien.
Fiscalisten erkennen in de krant dat het huidige horizontaal toezicht niet altijd voldoende duidelijkheid geeft of bedrijven hun fiscale zaken goed op orde hebben. De Belastingdienst wil daarom het horizontaal toezicht "doorontwikkelen".
De twee bestaande vormen van horizontaal toezicht bieden grote ondernemingen ruimte voor het sluiten van individuele overeenkomsten met de fiscus. Daarnaast kunnen kleinere ondernemingen via hun accountant of fiscalist deelnemen aan het horizontaal toezicht. Daarvoor sluit de Belastingdienst convenanten met zulke intermediairs.
Gemoderniseerd en aangescherpt
Het Jaarplan 2020 van de dienst gaat uit van drie categorieën grote bedrijven. Voor de circa honderd grootste en meest complexe bedrijven worden bestaande convenanten vervangen door individuele toezichtplannen. Andere grote bedrijven krijgen een "gemoderniseerd en aangescherpt convenant". De derde groep grotere ondernemingen daaronder (circa duizend) krijgt geen individuele overeenkomst meer, maar moet voor horizontaal toezicht een beroep doen op de intermediair.
De fiscalisten noemen het eenzijdig opzeggen van de bestaande afspraken door de fiscus in het FD "niet de meest nette manier om een overeenkomst op te zeggen".
Het ministerie van Financiën spreekt van het "aanscherpen en verduidelijken" van de huidige werkwijze. De aanpassingen worden volgens het ministerie doorgevoerd over een periode van vijf jaar en in overleg met beroepsorganisaties zoals de NOB.
Gerelateerd
Wordt horizontaal toezicht 2.0 wel een succes?
Een overeenkomst van wederzijds vertrouwen, transparantie en directe toegang tot een belastinginspecteur: Horizontaal toezicht lijkt voor accountants aantrekkelijk....
Wordt horizontaal toezicht 2.0 wel een groot succes?
Werken onder een overeenkomst van wederzijds vertrouwen, beloften, transparantie en directe toegang tot een belastinginspecteur. Dat maakt horizontaal toezicht voor...
Ligt HT soms horizontaal?
Horizontaal Toezicht staat nog altijd op de agenda. Tijd om de handschoen weer op te pakken, meent John Weerdenburg.
NOAB: 'Horizontaal Toezicht fundamenteel anders inrichten'
Het is hoog tijd dat Horizontaal Toezicht (HT) grondig wordt herzien. Dat stelt de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). Niet alleen...
Onderzoek: betere aangiften met individueel horizontaal toezicht
De juistheid en volledigheid van aangiften verbetert door een individueel convenant horizontaal toezicht. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van individuele...