Top big four nog altijd een 'mannenbolwerk'
Het schiet nog niet erg op met de opmars van vrouwen naar topposities bij de big four in Nederland. Het aandeel vrouwelijke partners ligt daar tussen de 13 en 15 procent. Bij advocatenkantoren is het beeld gunstiger, maar daar zijn de verschillen groot.
Dat blijkt uit een enquête die het Financieele Dagblad heeft gehouden onder zestien grote accountants- en advieskantoren en advocatenkantoren, de meeste gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas.
Bovenaan de lijst staan achtereenvolgens de advocatenkantoren Kennedy Van der Laan en Allen & Overy, met respectievelijk 42 en 35 procent vrouwelijke partners. Ook bij Pels Rijcken en Van Doorne ligt dit percentage boven de 30 procent. Daarentegen bedraagt het aandeel vrouwelijke partners bij AKD slechts 7 procent. Dit advocatenkantoor bungelt daarmee onderaan de lijst.
De big four zijn ook in de onderste helft van de lijst te vinden, met percentages die niet boven de 15 procent uitkomen. Deloitte-ceo Hans Honig zegt in de krant dat kantoren niet genoeg hebben gedaan. "Er zijn veel initiatieven om te veranderen, maar die zijn niet fundamenteel genoeg. We hebben onderschat hoe moeilijk dit is."
Alle kantoren ondertekenden rond 2008 het charter 'Talent naar de Top' en spraken daarmee het streven uit om meer vrouwen aan de top te krijgen. Tenminste 20 procent, maar sommige advocatenkantoren mikten zelfs op 30 of 50 procent. De praktijk blijkt echter weerbarstig, ondanks de maatregelen die de kantoren hebben getroffen om het doel te halen. Zo heeft KPMG een aanbrengbonus voor medewerkers die geschikte kandidaten aandragen voor vacatures, die hoger uitvalt als de geschikt bevonden kandidaat een vrouw is.
Work-life-balance
Een probleem is volgens de kantoren de onbewuste vooroordelen die er bestaan. Die beïnvloeden volgens Geert Potjewijd van De Brauw onder andere de beoordelingen en promoties. "Door ons systeem van coöptatie en het feit dat mannen onbewust de voorkeur hebben voor iemand met wie het klikt, hebben wij onbewust meer oog voor alfamannetjes en zien wij vrouwelijk talent te vaak over het hoofd."
Het grootste verbeterpunt is volgens Potjewijd echter de work-life-balance. "Mensen werken hier in een veeleisende omgeving, maar als er kinderen komen, moet je het even rustiger aan kunnen doen." Bij de nummer twee van de lijst Allen & Overy is dat inmiddels geen probleem meer, zegt ceo Brechje van der Velden. Daar voelen volgens haar nu zowel vrouwen als mannen zich vrij om het even rustiger aan te doen als zij kinderen krijgen.
Een ander probleem is dat vrouwen minder goed zijn in zichzelf profileren, zo zeggen meerdere partners tegen de krant. Allen & Overy heeft daarom een actief beleid om vrouwen te attenderen op de mogelijkheid om partner te worden, aldus Van der Velden. "Mannen vinden van zichzelf wel dat ze partner kunnen worden, maar vrouwen hebben een zetje nodig."
Gerelateerd
Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...
Deelnemers diversiteitsconvenant sparren over volgende stap
De ondertekenaars van het convenant inclusie en diversiteit kwamen aan de vooravond van Diversity Day bij elkaar op het kantoor van de NBA, om onder leiding van...
Niet eerder telden beursbedrijven zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders
Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.
Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met beperking
Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring...
Nederlandse bedrijven blijven inclusief, anders dan in de VS
VNO-NCW verwacht niet dat Nederlandse bedrijven hun initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zullen staken, zoals momenteel gebeurt...