Nieuws

Tien jaar cel voor agente die accountant doodschoot

Een Amerikaanse politie-agente, die per vergissing een jonge accountant doodschoot, is veroordeeld tot tien jaar cel. De broer van het slachtoffer schenkt haar echter vergeving.

Politie-agente Amber Guyger (31) uit Dallas, Texas, keerde in september 2018 na haar dienst terug naar huis, maar stapte per abuis het verkeerde appartement binnen. Daar trof ze de 26-jarige accountant Botham Jean, die ze aanzag voor een indringer. Ze schoot hem neer omdat ze bang was in haar woning vermoord te worden. Botham Jean overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Omdat Guyger een blanke agente is en Jean een donkere man, zorgde de zaak in de VS voor veel ophef. Zeker nadat de openbaar aanklager de agente in eerste instantie alleen wilde vervolgen voor doodslag, in plaats van moord. Uiteindelijk werd Guyger toch schuldig bevonden aan moord, maar de eis van 28 jaar gevangenisstraf werd niet gehonoreerd. Guyger kreeg tien jaar cel en kan bij goed gedrag over vijf jaar vrijkomen.

Vergeving

Opmerkelijk tijdens de uitspraak van het vonnis tegen Guyger was het optreden van de broer van het slachtoffer. De pas 18-jarige Brandt Jean richtte zich tot de agente en schonk haar vergeving. "Als je God vraagt om genade, zal hij je dat geven", aldus de jonge Jean. Hij wenste haar het beste en had er moeite mee dat zij naar de gevangenis moest. Ook zijn vermoorde broer had er zo over gedacht, stelde hij.

Daarna stapte de broer van het slachtoffer uit de getuigenbank, om de huilende agente te omhelzen. Ook drukte hij haar een bijbel in de hand. Vervolgens werd Guyger ook omhelsd door de rechter zelf. De emotionele beelden hiervan gaan inmiddels de hele wereld over.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.