Celstraf oud-Loyens partner voor verduistering bij goede doelen
Voor miljoenenfraude bij vier stichtingen voor goede doelen is een voormalig partner van Loyens & Loeff veroordeeld tot een flinke celstraf.
Volgens de rechtbank in Den Bosch staat vast dat René V. uit Oosterhout als voorzitter van de goede doelen-stichtingen facturen heeft vervalst en geld heeft verduisterd. De rechter legde dertig maanden celstraf op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tegen de verdachte was vijf jaar cel geëist.
De vier fondsen waren gevuld met 200 miljoen euro van twee steenrijke vrouwen, die goede doelen willen steunen. De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. Van 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 werd besteed, ging de helft op aan kosten.
René V. factureerde namens Loyens & Loeff in totaal voor 6,5 miljoen euro. Met een uurtarief van ongeveer zeshonderd euro declareerde hij volgens de rechtbank veel meer dan redelijk was voor zijn werk.
Zakenpartner
Een verdachte zakenpartner, die penningmeester was bij de goede doelen, kreeg een jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk. Hij controleerde uitgaven slecht en declareerde ook veel te veel . Beide verdachten mogen voorlopig geen bestuurslid meer zijn van een stichting. Volgens de rechtbank hebben ze puur uit winstbejag het vertrouwen van de twee rijke donateurs misbruikt.
Loyens & Loeff dwong René V. , belastingadviseur en kantoorleider in Eindhoven, in 2015 tot een vertrek. Het geld dat hij in rekening had gebracht bij de stichtingen betaalde het kantoor terug.
Bron: ANP
Gerelateerd
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...