VNG: Beschikbaarheid accountants blijft zorgpunt
Bijna een kwart van de gemeenten maakt zich voor de toekomst zorgen over het vinden van een accountant voor controle van de gemeentelijke jaarrekening. Dit blijkt uit een recente enquête van de VNG naar beschikbaarheid van accountants.
Van de 380 gemeenten reageerden er 192 op de enquête. Van de respondenten maakt 23 procent (44 gemeenten) zich zorgen, een lichte stijging ten opzichte van de eerste uitvraag van de VNG over dit onderwerp in het voorjaar van 2017. Toen gaf 20 procent van de gemeenten aan zich zorgen te maken over de beschikbaarheid van accountants, overigens bij een wat hogere respons (228 gemeenten).
21,7 procent van de respondenten heeft een contract (exclusief verlengingsoptie) dat loopt tot en met controlejaar 2017, een verbetering ten opzichte van 2017. Toen lag het percentage gemeenten dat een contract (exclusief verlengingsoptie) tot en met controlejaar 2016 had op 28,9 procent.
Van deze 21,7 procent heeft ongeveer de helft inmiddels een accountant gevonden. De andere helft (21 gemeenten) had op het moment van het invullen van de enquête nog geen accountant voor controlejaar 2018. Vorig jaar betrof dit nog 35 gemeenten voor het lopende jaar. "De VNG heeft met het overgrote deel van deze 21 gemeenten contact gehad. In de tussentijd is men (zo goed als) voorzien van een accountant voor controlejaar 2018." Volgens de VNG ondersteunen de enquêteresultaten verder de actualiteit van de signalen over de terugtred van de grote accountantskantoren.
Ook volgend jaar zal de VNG weer een enquête houden over de beschikbaarheid van accountants. De gemeentekoepel roept gemeenten die nog geen (zicht op een) accountant voor controlejaar 2018 op contact op te nemen. "De VNG blijft aandacht vragen voor de problematiek in brede zin. Onder andere via een bestuurlijk overleg tussen de VNG en NBA na de zomer en in de Commissie Bedrijfsvoering, Auditing Decentrale Overheden (BADO)."
In de Handleiding opdrachtgeverschap accountantscontrole komt onder andere de rol van de gemeenteraad en de (voorwaarden bij) aanbesteding aan de orde.
Gerelateerd
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
NBA publiceert Alert over controles van decentrale overheden
De NBA heeft Alert 48 gepubliceerd, over aanpassingen in de Gemeentewet en de Provinciewet en de gevolgen daarvan voor de controle en de controleverklaring bij decentrale...
Gemeenten voorzien dit jaar flinke stijging van uitgaven
Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim negen procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder omhoog...
Gemeenten rekenen op grootste toename heffingsinkomsten sinds 2007
Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar en de grootste toename...
Gemeenten verwachten 1,1 miljard euro begrotingstekort in 2026
Gemeenten verwachten samen een begrotingstekort van 1,1 miljard euro te hebben in 2026. Vraag is of gemeenten in staat blijven om grote maatschappelijke opgaven,...