Fiscalisten: 'FC Twente gematst door fiscus'
De fiscus heeft de hand over het hart gehaald bij het beboeten van FC Twente voor gesjoemel met transfers, zo vermoeden fiscalisten. Hoe de naheffing precies in elkaar zit, weet niemand.
"Ik krijg de indruk dat FC Twente goed wegkomt", zegt Martio de Laat, fiscalist en partner van AXP accountants en belastingadviseurs, gespecialiseerd in sportfiscaliteit. Hij reageert op de naheffing van 4,4 miljoen euro die de voetbalclub moet betalen. Daarvan heeft 2,9 miljoen euro betrekking op de verkoop van Dusan Tadic in 2014. De rest heeft betrekking op gerommel met andere transfers.
De club zelf is opgelucht. Er was rekening gehouden met een naheffing van 5,9 miljoen euro. “Dat laat onverlet dat dit FC Twente financieel hard raakt", aldus voorzitter Erik Velderman van de voetbalclub.
In het duister tasten
"Wat ik weet is dat het gaat om een betaling van 1,8 miljoen euro aan een zaakwaarnemer, die door de fiscus is aangemerkt als netto betaling aan de voetballer", zegt De Laat. "Dan moet je dat bedrag bruteren. Dan kom je uit op ongeveer twee miljoen euro aan nabetaling. In zulke gevallen wordt vaak een boete uitgedeeld van honderd procent, dus nog een keer twee miljoen euro."
Ook andere in sport gespecialiseerde fiscalisten tasten in het duister over de samenstelling van de naheffing. "Waarover exact is nageheven weten wij ook niet", zegt Erik Jan Peffer van Maguire Tax & Legal, die sport als specialisme heeft. "Maar als je nadenkt kan het maar om een aantal dingen gaan. De eerste optie is de transfersom bij aankoop, waarvan een deel ten goede is gekomen aan de speler. De tweede optie is de betaling van commissie voor de zaakwaarnemer, waarvan een deel ten goede is gekomen aan de speler. De derde mogelijkheid is betaling van een beëindigingsvergoeding of een aandeel in de transfersom aan de speler bij verkoop. Die is mogelijk onderworpen aan de Bos-tax."
Pragmatisch randje
Als je weet op welk tijdvak de naheffing precies betrekking heeft, kun je waarschijnlijk al een of twee van deze mogelijkheden wegstrepen, denkt Peffer. "Hoe hoog de boete dan is hangt af van mate van schuld of opzet, herhaling of dat er sprake is van fraude. De boete kan maximaal honderd procent van de verschuldigde belasting bedragen. Dat de bewijslast voor de Belastingdienst lastig kan zijn geweest in de eerste twee opties kan ook hebben meegespeeld bij het opleggen van de boete. De Belastingdienst moet immers aantonen dat Twente op de hoogte was. Het is goed mogelijk dat er geen honderd procent-boete is opgelegd."
Mario de Laat van AXP sluit niet uit dat er ook een pragmatisch randje aan de naheffing zit. "Als de boete te hoog is, klopt de club vast weer aan bij de gemeente. Dan krijg je daar onrust. Het is goed mogelijk dat het maatschappelijk belang is meegenomen bij het opleggen van de naheffing."
Bos-tax
Wat kan meewegen bij het opleggen van de naheffing is de Bos-tax die mogelijk een rol heeft gespeeld bij de brutering, denkt Peffer. De Bos-tax is een belasting van 75 procent op gouden handdrukken die als loon reeds normaal verloond zijn. De regeling is ingevoerd door voormalig minister van financiën Wouter Bos.
"Bij de Bos-tax speelt een andere naheffing dan bij een betaling aan een derde. Als je de nageheven loonheffingen niet verhaalt op de werknemer, dan geldt de niet verhaalde loonheffing weer als loon, waarover dan een extra eindheffing van toepassing is. Dat kan dus ook nog een component zijn in het bedrag van de naheffing."
Tot slot is het goed mogelijk dat de voetballer in kwestie, Dusan Tadic, recht op de 30 procent-regeling had, aldus Peffer. "Daardoor kon hij 30 procent van zijn reguliere brutosalaris onbelast ontvangen, maar de 30 procent-regeling mag niet worden toegepast op beëindigingsvergoedingen. Dit heeft uiteraard ook weer effect op het bedrag van de naheffing."
Desgevraagd weigert FC Twente een toelichting te geven op de naheffing. De schriftelijke verklaring over de naheffing is afgestemd met alle betrokken partijen, aldus woordvoerder Jasper van de Bult. "We verwijzen naar de verklaring die we hierover hebben gepubliceerd."
Gerelateerd
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...
Vitesse net voor nieuwe voetbalseizoen gered van ondergang
Voetbalclub Vitesse heeft van de KNVB alsnog een proflicentie voor het nieuwe seizoen gekregen. De club uit Arnhem degradeerde uit de Eredivisie, maar mag vanaf...
Kan de bom onder het transfersysteem nog onschadelijk worden gemaakt?
Er is meer dan alleen het Europees Kampioenschap. Een verwachte uitspraak van het Europees Hof kan leiden tot grote veranderingen of zelfs afschaffing van het transfersysteem...
EK-wedstrijden Oranje goed voor cafés, minder voor restaurants
Terwijl veel cafés profiteren van extra omzet tijdens het EK voetbal, moeten restaurants het ontgelden. Dat constateert de ING, die de pintransacties rond de afgelopen...
EK voetbal: korte impuls voor Duitse economie, recordomzet voor voetbalbond
Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de Duitse economie dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Voetbalbond UEFA kan tegelijk rekenen op een miljardenomzet,...