FT: big four in VK houden rekening met verplichte opsplitsing
De vier grootste accountantsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk houden rekening met een mogelijk verplichte opsplitsing van hun activiteiten. In het VK klinkt vanuit toezichthouders en politiek steeds nadrukkelijker de wens om opsplitsing af te dwingen.
Daarover bericht The Financial Times (FT). Reden voor de toenemende druk op de grote accountantsorganisaties is een aantal grote incidenten die reden zijn voor vragen over de kwaliteit van de controle door accountants. Met name de ondergang van bouwer Carillion is aanleiding voor scherpe kritiek op de betrokken accountants: KPMG en Deloitte als jarenlange controleurs en EY en PwC als adviseurs.
Bestuurders van de big four en ook van BDO en Grand Thornton stellen tegenover FT dat ze rekening houden met een mogelijke opsplitsing van activiteiten, als de regelgevers hen verplichten om de auditpraktijk los te maken van het advieswerk.
Afsplitsen zou volgens de krant op twee manieren kunnen: het opdelen van elk van de grootste spelers in twee aparte, nog steeds multidisciplinaire firma's, of het afstoten van consultancypraktijken en verder gaan als audit-only-kantoor. Dat tweede scenario kreeg eerder al steun van Stephen Haddrill, ceo van toezichthouder Financial Reporting Council (FRC). Het zou vooral moeten helpen tegen het gebrek aan concurrentie in de markt en bij het voorkomen van belangenverstrengeling.
Oligopolie
Bestuursvoorzitter Bill Michael van de Britse tak van KPMG stelt in FT dat zijn organisatie al enige tijd nadenkt over scenario’s voor opsplitsing, omdat het huidige businessmodel “unsustainable” is. Het valt niet te ontkennen dat sprake is van een oligopolie, aldus Michael, die zich niet kan voorstellen dat de sector in de toekomst op dezelfde voet zal doorgaan. "We have to reduce the level of conflicts and (. . .) demonstrate why they are manageable and why the public and all stakeholders should trust us." De KPMG-bestuurder benadrukt tegelijk dat opsplitsen van complexe, grote internationale organisaties niet zo maar kan. "If you want to split the firms up that has to be done internationally, although maybe the UK could lead the way."
Ook PwC, EY en BDO stellen dat ze verschillende scenario's voor de toekomst achter de hand hebben. Anderen, waaronder Deloitte en Grant Thornton, spreken hun grote zorg uit over een mogelijke verplichte splitsing van hun activiteiten.
Academici, politici en stakeholders steunen tegelijk het idee van opsplitsing, om zo de dominantie van de big four te doorbreken. De grootste vier accountants controleerden in 2017, op negen ondernemingen na, alle 350 grootste beursfondsen in het VK.
Gerelateerd
Britse miljoenenboete voor PwC om niet melden van vermoedens van fraude
De Britse PwC-organisatie heeft een boete gekregen van 15 miljoen pond, omdat het kantoor naliet verdenkingen van fraude bij opdrachtgever LCF te melden bij de financieel...
Hervorming auditsector VK weer op de agenda na King’s Speech
De hervorming van de auditprofessie staat weer op de agenda in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de Britse variant van de troonrede, de King's Speech. Prioriteit...
Brits parlement wil toch snel hervormingen accountantssector doorvoeren
Leden van het Britse parlement dringen bij premier Rishi Sunak aan op het bespoedigen van de eerder uitgestelde hervormingen in de accountantssector.
Miljoenenboete voor Brits KPMG wegens slechte controle van bouwer Carillion
De Britse tak van KPMG moet een recordboete van in totaal 21 miljoen pond betalen, vanwege tekortschietende controle van het beursgenoteerde bouwbedrijf Carillon.
PwC beperkt advieswerk voor controleklanten in VS
PwC wil het advieswerk bij Amerikaanse controlecliënten gaan beperken, om mogelijke belangenconflicten te voorkomen.