Pathé doet onderzoek naar vermeende fraude
Bioscoopconcern Pathé doet onderzoek naar een vermeende fraudezaak binnen het bedrijf. De recente schorsing van zowel de algemeen directeur als de financieel directeur hangt samen met het onderzoek.
Een fraudeur zou zich via een nep-mailadres als bestuurder van het concern hebben voorgedaan, zo heeft het Franse familiebedrijf in een korte verklaring laten weten. Pathé Nederland doet het onderzoek in samenspraak met het Franse moederbedrijf.
Bij het bioscoopconcern zijn algemeen directeur Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter eind maart per direct op non-actief gesteld. De eigenaren van het Franse familiebedrijf Pathé hadden geen vertrouwen meer in het functioneren van beide directeuren. Dat hun schorsing samenhangt met het onderzoek naar de mogelijke fraude zegt volgens Pathé niets over hun mogelijke rol in de fraudezaak.
Oud-directeur terug
Meijer trad vorig jaar aan, nadat ze tussen 2009 en 2016 leiding had gegeven aan Havenbedrijf Amsterdam. Slutter werkte eerder bij KPMG, voordat hij naar het bioscoopconcern overstapte. Hij werd in december 2015, vanwege zijn rol als controlerend accountant bij vleesconcern Weyl uit Enschede, door de Accountantskamer uit het register van de NBA geschrapt.
Pathé is met 28 bioscopen en 217 schermen de grootste bioscoopexploitant van Nederland. De leiding bij het bedrijf is weer overgenomen door oud-directeur Lauge Nielsen, die vorig jaar na ruim twintig jaar afscheid nam. Het is nog niet duidelijk hoe lang hij aanblijft.
Gerelateerd
Rekenkamer: Rijk is ondoordacht in de cloud gaan werken
De Rijksoverheid is ondoordacht ‘in de cloud’ gaan werken en denkt onvoldoende na over de risico’s daarvan. Bij twee derde van de belangrijkste clouddiensten zijn...
Vitamine A: Liesbeth Holterman over accountancy en cyberveiligheid
In de 57e editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met Liesbeth Holterman, strategisch adviseur bij Cyberveilig Nederland. Cyberveiligheid...
Ruim honderd miljoen euro schade door onlinefraude in 2023
De politie kreeg vorig jaar zeventigduizend meldingen en aangiften van onlinefraude. De totale financiële schade bedroeg ruim honderd miljoen euro.
Kwart organisaties niet voorbereid op cyberaanval
Ongeveer een kwart van alle middelgrote en grote Nederlandse organisaties is onvoldoende voorbereid op een cyberdreiging, komt naar voren uit een onderzoek van Motivaction...
Cybersecuritybeeld: meer digitale dreiging in Nederland
De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen maar wordt ook geraakt door cyberaanvallen elders, die doorwerken...