Grant Thornton UK dingt niet meer mee bij audits FTSE 350
Grant Thornton werpt zich in het Verenigd Koninkrijk niet meer in de strijd bij aanbestedingen voor controles van beursgenoteerde ondernemingen uit de FTSE 350. De dominante positie van de big four-kantoren in deze markt is zo groot dat meedingen naar opdrachten geen zin heeft, vindt het kantoor.
Dat meldt Economia, de nieuwssite van de Britse beroepsorganisatie ICAEW. Volgens Robert Hannah, coo van Grant Thornton, is het bijna onmogelijk deze markt "in zijn huidige vorm" binnen te dringen. Van terugkeer kan pas sprake zijn als er een "gelijk speelveld" is. Het kantoor dingt regelmatig mee bij opdrachten, maar met te weinig succes om de inspanningen te rechtvaardigen, zegt head of audit Sue Almond. "You've only got to look at the stats to see that these jobs going out for tender are simply moving around the big four."
De in juni 2016 ingevoerde verplichte aanbesteding en roulatie uit de Europese oob-verordening heeft daar geen verandering in gebracht. Grant Thornton wist sindsdien slechts twee audits in de wacht te slepen. Op dit moment controleert het kantoor zes bedrijven uit de FTSE 350. Die klanten blijft het bedienen. Daarnaast richt het kantoor zich nog steeds op uitbreiding van niet-controlediensten in deze markt.
Grant Thornton, na de big four het grootste kantoor in het Verenigd Koninkrijk, blijft wel actief op de beursgenoteerde controlemarkt buiten de FTSE 350 en bij andere organisaties van openbaar belang (oob's). Dit terwijl veel andere middelgrote kantoren de oob-markt verlaten: sinds juni 2016 is het aantal oob-accountantsorganisaties gedaald van circa vijftig naar 34.
Het besluit van Grant Thornton komt op een moment dat de positie en structuur van de grote kantoren weer volop onderwerp van discussie is in het Verenigd Koninkrijk, aangezwengeld door het faillissement van bouwconcern Carillion. Naar dat debacle loopt momenteel een parlementair onderzoek, onder andere naar de rol van controlerend accountant KPMG.
Stephen Haddrill, bestuursvoorzitter van de FRC, kondigde vorige maand aan dat de toezichthouder de mogelijkheid van een audit only-model wil onderzoeken, als middel om een einde te maken aan de dominantie van de big four op de controlemarkt, maar ook om accountants objectiever en onafhankelijker te maken.
Gerelateerd
Britse miljoenenboete voor PwC om niet melden van vermoedens van fraude
De Britse PwC-organisatie heeft een boete gekregen van 15 miljoen pond, omdat het kantoor naliet verdenkingen van fraude bij opdrachtgever LCF te melden bij de financieel...
Hervorming auditsector VK weer op de agenda na King’s Speech
De hervorming van de auditprofessie staat weer op de agenda in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de Britse variant van de troonrede, de King's Speech. Prioriteit...
Brits parlement wil toch snel hervormingen accountantssector doorvoeren
Leden van het Britse parlement dringen bij premier Rishi Sunak aan op het bespoedigen van de eerder uitgestelde hervormingen in de accountantssector.
Miljoenenboete voor Brits KPMG wegens slechte controle van bouwer Carillion
De Britse tak van KPMG moet een recordboete van in totaal 21 miljoen pond betalen, vanwege tekortschietende controle van het beursgenoteerde bouwbedrijf Carillon.
Hervorming Britse accountantsberoep gaat langer duren
De Britse regering lijkt geen haast te willen maken met een al eerder uitgestelde wettelijke herziening van het accountantsberoep en het bijbehorende toezicht. De...