GBNED: 'Grote organisaties en overheid lopen achter met elektronisch factureren'
Na tien jaar is elektronisch factureren nog steeds niet op grote schaal van de grond gekomen bij de overheid en grote organisaties.
Dat concludeert Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED in het kader van de uitgave 2018 van 'De complete gids elektronisch factureren'. "Een belangrijke conclusie is dat we in Nederland nu ruim tien jaar bezig zijn om elektronisch factureren in te voeren binnen zowel het bedrijfsleven als de overheid (waaronder semi-overheid) en dat elektronisch facturen versturen vanuit diezelfde overheid en grote organisaties de nodige aandacht behoeft en nog niet op grote schaal van de grond lijkt gekomen", aldus Bottemanne.
Overheid
Eind november 2011 is het Nationaal Multibelanghebbenden Forum e-Factureren (NMBF) opgericht om de adoptie van elektronisch factureren in Nederland te stimuleren en te faciliteren. Het NMBF komt voort uit het stakeholdersoverleg e-Factureren en de Expertgroep Awareness e-Factureren, dat al vanaf 2006 de belanghebbenden rond e-factureren bijeen bracht.
Ingegeven door de Europese richtlijn 2014/55/EU zal de overheid volgend jaar (2019) elektronische factuurverwerking op grote schaal ingevoerd hebben. Bottemanne: "Maar vanuit diezelfde overheid wordt nauwelijks elektronisch gefactureerd aan ondernemers, zodat deze ook optimaal kunnen profiteren van elektronisch factureren. En dat terwijl de meeste boekhoudsoftware, zoals hiervoor genoemd, er wel klaar voor is. Denk aan gemeentelijke heffingen en andere diensten die door de (semi)overheid in rekening gebracht worden aan ondernemers. Het is natuurlijk mooi als een ondernemer een factuur elektronisch kan versturen aan de overheid. Maar het levert diezelfde ondernemer geen enkel voordeel op ten opzichte van de oudere werkwijze met een digitale factuur in PDF-formaat."
Grote organisaties
Ook veel grote organisaties lopen niet echt hard als het gaat om elektronisch factureren (in UBL) aan hun klanten. Daarom heeft GBNED zijn uitgave uitgebreid met een hoofdstuk over de voortgang in de praktijk, en maakt de organisatie dit jaar een speerpunt van elektronisch factureren (in UBL) vanuit de overheid en grote organisaties.
Bottemanne: "Het nieuwe hoofdstuk bevat nu drie voorbeelden van organisaties, zowel binnen de overheid als daarbuiten, die duidelijk klantgericht werken en hun klanten ook elektronische facturen aanbieden. […] Als onderzoeksbureau geloven wij al vele jaren in de voordelen die elektronisch factureren kan opleveren. Maar dan moeten alle betrokken partijen wel acte de présence geven. En dat laatste betekent niet alleen vergaderen en praten over elektronisch factureren, maar er daadwerkelijk mee aan de gang gaan."
Gerelateerd
Rijksoverheid wil alleen nog e-facturen
Met ingang van 1 augustus accepteren de meeste organisaties binnen de Rijksoverheid enkel nog e-facturen. De overheid blijft zelf echter achter bij het versturen...
'Nederland loopt achter met UBL'
E-factureren op basis van UBL komt in Nederland nog maar moeizaam van de grond.
Veel accountants nog onbekend met gebruik UBL
De Rijksoverheid vraagt sinds begin 2017, onder voorwaarden, van leveranciers dat die hun facturen aanbieden via UBL. Veel accountants hebben, net als het bedrijfsleven...
GBNED en Platform E-factureren starten UBL Ready-label
Platform E-factureren en Onderzoeksbureau GBNED kondigen het kosteloze 'UBL Ready'-label aan.
SRA gaat samenwerking aan met eVerbinding
Softwarebedrijf eVerbinding en SRA, vereniging van mkb-accountantskantoren, gaan samenwerken op het gebied van elektronische factuurverwerking.