Nieuws

Meer 'finec-rechercheurs' bij politie

In 2017 heeft de politie 85 nieuwe financieel-economische ('finec') rechercheurs benoemd. Een opsteker voor de politie-organisatie, die al jaren probeert meer rechercheurs met financieel-economische kennis in het korps te krijgen.

Auke Schouwstra

In 2016 telde de politie 765 finec-rechercheurs, inmiddels zijn het er 850. Dat blijkt uit cijfers die de politie op verzoek van Accountant.nl verstrekte.

Na de reorganisatie in 2012 tot één nationale politie ontstond ruimte voor 933 finec-rechercheurs. Door de energie die de reorganisatie vroeg lukte het jarenlang niet die posities in te vullen. "De organisatie zat op slot", zegt een politiewoordvoerder over die periode. Nu zijn er dus 850 financieel-economische rechercheurs. De politie zelf spreekt in een toelichting over "een forse groei".

Hoger opgeleid

Iets minder dan de helft van de finec-rechercheurs heeft een functie die de kwalificatie 'hbo-plus' verdient. De werving voor die functies is zo succesvol geweest dat er inmiddels iets meer hbo-plus finec-rechercheurs bij de politie werken dan de formatie toelaat: 519 in plaats van 513. Net als bij de finec-rechercheurs in het algemeen is ook hier de ontwikkeling hard gegaan. In 2015 waren er nog maar 265 financieel-economische rechercheurs in een hbo-plus-functie, in 2016 al 456 en nu dus 519.

Toenmalig 'politieminister' Van der Steur streefde in 2015 naar twintig procent hbo-plusfuncties bij de politie. Dat aandeel lag toen op vijftien procent. Voor de opsporing is dat doel vrijwel gehaald; daar werkt anno 2018 bijna twintig procent van de mensen in een hbo-plus-functie.

Accountants in de opsporing

In januari jl. schreef de nieuwe minister Ferdinand Grapperhaus in een rapport aan de Tweede Kamer dat hij het aantal formatieplaatsen voor hbo- en wo-opgeleiden bij de politie verder wil verhogen naar dertig procent. Dat is in lijn met de ontwikkeling van de beroepsbevolking. De werving wordt overigens makkelijker, omdat de politie de eis losgelaten heeft dat medewerkers in executive functies de basispolitieopleiding gevolgd moeten hebben.

Van der Steur zei in 2015 ook dat hij graag accountants wilde aannemen bij de politie. Of dat gelukt is kan de politie niet uit haar systemen halen. Het opleidingsniveau van de medewerkers is volgens de woordvoerder niet bekend, alleen het niveau van de functies die ingevuld worden. Op basis van een reeks trefwoorden leidt een check van het register van de NBA tot de voorlopige conclusie dat van de 21.000 accountants er nog geen dertig bij de politie in de opsporing werken. Dat is minder dan 0,2 procent. 

Samenwerking politie met accountantskantoren

En dat terwijl de politie financiële deskundigheid hard nodig heeft, bijvoorbeeld bij de bestrijding van faillissementsfraude. In het Tijdschrift voor de politie lanceerde Dick Alblas (directeur Grant Thornton Forensic & Investigation Services) eerder een plan om dit probleem te tackelen. De politie hoeft accountants niet zonodig in dienst te nemen, Alblas ziet kansen voor publiek-private samenwerking tussen politie en accountantskantoren. In Engeland is dat al jaren praktijk bij de opsporing van faillissementsfraude. 

Voor een vervolgartikel nodigen wij accountants uit die ervaring hebben met het werken in de opsporing bij de politie. Reageren kan via redactie@accountant.nl. Zie ook de oproep op LinkedIn (NBA-groep).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.