'Kosten CO2-uitstoot opnemen in het jaarverslag'
Om vast te stellen of de klimaatdoelstellingen van Parijs worden gehaald moeten klimaatprestaties van bedrijven worden gemeten en gepubliceerd. Maar veruit de meeste ondernemingen hanteren geen broeikasgasbeleid en registreren weinig tot niets over hun CO2-uitstoot.
Dat blijkt uit recent onderzoek van de NBA en de Rijksuniversiteit Groningen. In een opiniebijdrage in het FD pleiten prof.dr. Dick de Waard (RUG) en Paul Slegers (bestuurslid NBA Accountants in Business) voor het opnemen van de kosten van CO2-uitstoot in de prijzen van producten en diensten. "Alleen op die manier is het mogelijk de vervuiler te laten betalen", aldus de auteurs. Hoewel ze erkennen dat dit leidt tot "substantieel duurdere producten en diensten" is het onvermijdelijk, als we de rekening van te hoge CO2-uitstoot niet willen doorschuiven naar jongere generaties.
"Een eerste grote stap is dus de zorgvuldige, systematische registratie van CO2-uitstoot in ondernemingen, zodat hun aandeel in de klimaatimpact zichtbaar wordt gemaakt", menen De Waard en Slegers. Bij het beter vastleggen van een en ander in het jaarverslag kunnen financieel professionals als accountants, controllers en financieel directeuren een rol spelen.
Congres
Op vrijdagmiddag 13 april organiseren NBA en RUG in Amsterdam een congres over 'De rol van de financial in CO2-reductie'. Tijdens dit congres zal prof. De Waard de uitkomsten van het genoemde onderzoek toelichten. Ook wordt belicht hoe grote organisaties kunnen omgaan met CO2-reductie en komt de rol van de controlerend accountant rondom CO2-rapportage aan de orde.
Aanmelden voor het congres kan via de website van de NBA.
Gerelateerd

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.

Bedrijfsleven gaat door met voorbereiden op CSRD
Nederlandse bedrijven gaan, ondanks de omnibusplannen vanuit Europa, door met hun voorbereiding op invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive...