FRC-voorzitter wil onderzoek naar 'audit only' voor big four
De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) wil onderzoek doen naar een 'audit only'-model voor de big four. In het Verenigd Koninkrijk groeit de kritiek op de grootste accountantsorganisaties.
Stephen Haddrill, bestuursvoorzitter van de FRC, wil de audit only-mogelijkheid onderzoeken als middel om een einde te maken aan de dominantie van de big four op de controlemarkt, maar ook om accountants objectiever en onafhankelijker te maken. Dat meldt onder meer de Financial Times.
Momenteel woedt er in het Verenigd Koninkrijk een hevige discussie over de rol van de big four in een aantal grote schandalen, waarvan vooral de problemen rondom Carillion tot veel ophef leidde. KPMG was sinds 1999 de controlerend accountant van Carillion, dat in januari faillissement moest aanvragen vanwege een enorme schuldenberg. KPMG gaf over de laatste jaarrekening nog een goedkeurende verklaring af. Eind januari kondigde de toezichthouder aan een onderzoek te starten naar de rol van de accountant bij het faillissement.
"Het vertrouwen in audit is tanende en ik denk dat de sector daar met spoed iets aan moet doen", zegt Haddrill in een interview met de Financial Times. De big four controleert op negen bedrijven na de complete FTSE 350, terwijl de verplichte roulatie in het VK van tien jaar iets aan die dominantie had moeten doen. "Er is echter niet meer concurrentie ontstaan. Dus wat mij betreft moeten we de zaak nu opnieuw bekijken", aldus Haddrill.
Radicale hervormingen
De Financial Times stelt in een redactioneel commentaar dat de rechterlijke macht, toezichthouders en publiek hun geduld met accountants beginnen te verliezen. "Controlerend accountants hebben nog altijd de neiging om kwalijke zaken via schimmige bewoordingen te bedekken, dus duidelijkheid is van het grootste belang", schrijft de krant. Accountants laten punten liggen als het gaat om het onderzoeken van de juistheid en volledigheid van data en management rapportages. Ook conflicterende belangen zijn een punt van zorg, meent de FT, die pleit voor "radicale hervormingen" in de accountancy.
De krant verwijst naar resultaten van inspecties vorig jaar door het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR), waaruit bleek dat veertig procent van de getoetste audits van big four firms tekortkomingen vertoonde. Toezichthouders pleiten voor minder 'box ticking', een bredere blik en meer professional judgment door accountants. Ook zouden die door de aandeelhouders moeten worden aangesteld en niet door de onderneming zelf. "To spot disasters before they happen, auditors will have to take longer and look more closely. This will cost money, whether the job is done by humans, or by bots crawling over data and raising red flags. But it makes more sense to find a way to pay for better audits now than for business to have to go on paying in kind later", aldus de FT.
Partnerbeloning
Jules Muis, oud-vice-president en controller van de World Bank, stelt in een reactie op het redactioneel commentaar van FT dat de "excessieve partnerbeloning" binnen accountantsorganisaties nog te weinig onderdeel is van het debat. De invloed daarvan op de professionele instelling van de accountant is in zijn optiek "de achilleshiel van het beroep".
Muis pleit daarom voor beperking van de partnerbeloning: "Capping partners’ incomes at a level that is reasonable for a social worker such as the auditor will perform more miracles than all the other reform measures combined. If we consider that income moderation is good for all other professions with a prime public duty of care, even bankers, why not the audit profession?"
Ook Jan Bouwens, momenteel hoogleraar accounting aan Cambridge, reageert in FT op de discussie. Hij snapt de maatschappelijke zorg rondom de invloed van lucratieve adviescontracten op de controlekwaliteit, maar volgens hem wordt dat niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek: "Research by leading academics over the past four decades hasn’t found actual evidence of shortcomings that would lend support for sweeping policy changes in this regard. In fact, it is found that, with the provision of advisory services, audit firms extend their knowledge base."
Gerelateerd
AFM kijkt bij accountantstoezicht dit jaar naar ESG, cultuur, commerciële prikkels en fraudebewustzijn
In 2025 ligt de focus van de AFM bij het toezicht op het accountantsberoep op ESG-informatie, een gezonde cultuur, de aanpak van commerciële prikkels, technologische...
Amerikaanse accountantskantoren proberen nieuwe regelgeving te blokkeren
Accountantskantoren in de VS proberen nieuwe regelgeving te blokkeren, die duidelijkheid moet geven over urenbestedingen en werkervaring van auditors bij de controle...
Pheijffer vreest voor kwaliteit accountantstoezicht onder Trump
Hoogleraar Marcel Pheijffer vreest voor minder streng Amerikaans toezicht op het accountantsberoep, onder het presidentschap van Donald Trump.
Geachte Raad voor Toezicht,
Joris Joppe staat stil bij hoe we lering kunnen trekken uit bevindingen van toetsers in het veld, waarover de Raad voor Toezicht recent rapporteerde.
AFM: Accountants moeten zich voorbereiden op snel groeiend aantal duurzaamheidsrapportages
Het aantal ondernemingen dat moet voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijn stijgt van 95 naar 3.000 in 2025. Dat vraagt om tijdige voorbereiding door accountantsorganisaties...