Jaar cel voor corrupte ambtenaar die wagenpark Defensie beheerde
De rechtbank in Rotterdam heeft voormalig ambtenaar Jacques H. veroordeeld tot een jaar cel wegens corruptie. De inmiddels 65-jarige H. beheerde het wagenpark van het ministerie van Defensie.
Jacques H. liet zich volgens de rechtbank jarenlang omkopen door de autobranche. Hij leaste een privé-auto voor een spotprijs, misbruikte tankpassen en liet zich op luxe reisjes trakteren, waarbij hij vaak zijn vrouw meenam. Ook nam hij niet alleen giften aan, maar schond hij zijn ambtsgeheim door vertrouwelijke stukken te lekken.
De zaak tegen H. kwam in 2011 aan het rollen door een brief van een anonieme klokkenluider. Daarin werd gewag gemaakt van corrupte praktijken bij de aanbesteding van dienstauto's voor Defensie en de politie. Bij onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM) kwamen vervolgens tientallen verdachten bovendrijven. Ook oud-defensieminister Hans Hillen moest getuigen in de corruptiezaak.
Een aantal zaken werd afgedaan met werkstraffen. VW- en Audi-importeur Pon betaalde twaalf miljoen euro om strafvervolging te ontlopen en de importeurs van Peugeot en Renault moesten elk twee miljoen ophoesten.
Straffen
In het onderzoek bracht het OM uiteindelijk zes (ex-)ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche voor de rechter. Vijf van de zes ambtenaren zijn door de rechtbank veroordeeld. In één geval volgde vrijspraak, conform de eis van de officier van justitie.
Justitie eiste tegen Jacques H. drie jaar cel. Tegen een voormalig politieman was ook een celstraf geëist, maar de rechtbank legde hem een taakstraf van 150 uur op. Ook de overige ambtenaren kregen taakstraffen, van veertig uur.
Aan de kant van de autobranchemedewerkers veroordeelde de rechtbank slechts één verdachte, een oud-medewerker van Pon (ook veertig uur taakstraf). De overige vier zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.
Bron: ANP
Gerelateerd
Mkb speurt met overheid waar onderwereld zakenleven infiltreert
De overheid en het midden- en kleinbedrijf gaan samen in kaart brengen waar in het bedrijfsleven de onderwereld de bovenwereld binnendringt. Dan kunnen ze bedrijven...
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
Op naar een faciliterende handreiking over corruptie
Op 4 juli jl. publiceerde de NBA de herziene Handreiking 1137 'Corruptie, werkzaamheden van de accountant'. Deze Handreiking 1137 vervangt de eerste versie uit 2016,...
Miljoenenboete en schadeclaim voor mijnbouwbedrijf Glencore wegens omkoping
Mijnbouwbedrijf Glencore moet in Zwitserland een miljoenenboete en een schadeclaim betalen voor omkoping.
Accountant in business moet voorop lopen in de strijd tegen corruptie
Accountants in business moeten een voortrekkersrol vervullen bij het bestrijden van corruptie. Maar dat vraagt om een geïntegreerde aanpak.