BDO: financiën UMC’s in groot contrast met algemene ziekenhuizen
Universitair medisch centra in Nederland scoorden in 2017 gemiddeld een 9,2 voor hun financiële gezondheid, een stuk hoger dan het gemiddelde van algemene ziekenhuizen.
Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs op basis van een UMC-special (zie bijlage) in aanvulling op de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. Financieel zijn de belangrijke kenniscentra van de Nederlandse gezondheidszorg kerngezond. Dat staat in groot contrast met de algemene ziekenhuizen in Nederland die voor het jaar 2017 een gemiddelde van 7,2 scoren, waarbij veertien ziekenhuizen een onvoldoende behalen.
De betere financiële positie van de UMC’s hangt volgens BDO samen met het grotere aantal inkomensbronnen waarover UMC’s beschikken en het feit dat UMC’s in staat zijn het bredere takenpakket op een meer rendabele wijze uit te voeren. UMC’s ontvangen bijvoorbeeld afzonderlijke financiering voor onderzoek en onderwijs en beschikbaarheidsbijdragen Academische Zorg voor de levering van topreferente zorg.
Hoger resultaat
De acht UMC’s behalen hogere ratio’s en een relatief hoger resultaat in vergelijking met de algemene ziekenhuizen. "De gezamenlijke opbrengsten van de acht UMC’s bedragen ongeveer de helft van die van de gehele sector algemene ziekenhuizen, maar de UMC’s behalen desondanks een hoger resultaat dan de 62 algemene ziekenhuizen bij elkaar. De gemiddelde solvabiliteit van de acht UMC’s over 2017 komt uit op 29,1 procent. Ook de solvabiliteit van de UMC’s ligt daarmee hoger dan de gemiddelde solvabiliteit van de algemene ziekenhuizen, die 25,6 procent bedraagt", aldus BDO.
Daarnaast is bij de UMC’s sprake van een stijging van het rendement in vergelijking met 2016, terwijl bij de algemene ziekenhuizen zichtbaar is dat het rendement jaarlijks daalt. Het rendement van VUmc en AMC is het hoogst, met respectievelijk 3,8 en 3,7 procent. Beide ziekenhuizen krijgen een rapportcijfer 10. Het laagste scoort het Radboud umc; dat behaalde in 2017 een rendement van 0,5 procent en een 7 als algeheel rapportcijfer.
Onzeker
Tegelijkertijd is volgens BDO ook voor UMC’s de toekomst onzeker. "De effecten van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg en de ontwikkeling rondom zorg op de juiste plek zal ook impact hebben op deze ziekenhuizen, waardoor de omzetgroei de komende jaren moet worden omgebogen bij stijgende kosten van innovatie en dure geneesmiddelen", licht Chris van den Haak, partner en onderzoeker bij BDO toe. "Daarnaast zullen ook de UMC’s zich niet kunnen onttrekken aan de druk van toenemende zorgvraag en het vinden van het juiste personeel."
Gerelateerd
BNR: financieel ploeterende ziekenhuizen zien kansen in beleggen
Ziekenhuizen stoppen steeds meer geld in aandelen en obligaties. Sinds 2019 is de totale waarde van hun beleggingen met ruim vijftig procent toegenomen.
BDO: Ziekenhuizen presteren financieel slechter, sector op kantelpunt
De financiële prestaties van algemene ziekenhuizen zijn in het afgelopen jaar verder verslechterd. Bij een toenemend aantal ziekenhuizen is sprake van financiële...
Eerste Kamer akkoord met gedeeltelijk openbare jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders
Op 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen daarin is de openbare jaarverantwoording. Met het aannemen van...
EY: storm in zorgsector nog niet voorbij
Het rendement van Nederlandse zorgaanbieders laat over 2023 een ogenschijnlijk bemoedigende stijging zien. Die stijging is echter geflatteerd, omdat deze grotendeels...
FTM: OM kan zorgfraude niet voldoende bestrijden
Het Openbaar Ministerie is niet in staat de toenemende zorgfraude voldoende te bestrijden. Betere controle vooraf is nodig, zeggen ‘zorgfraudejagers’ van het OM...