Journalist Bart de Koning wint Anti Fraude Award
Onderzoeksjournalist Bart de Koning is de winnaar van de Anti Fraude Award 2018, de jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt tijdens het Fraude Film Festival in Amsterdam.
De Koning publiceerde recent het boek 'Vriendjespolitiek', waarin hij beschrijft hoe fraude en corruptie onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger aantasten. De prijs werd aan De Koning uitgereikt door hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer, die vooraf waarschuwde voor het risico als je een prijs door een accountant laat uitreiken. Tijdens de Oscaruitreiking van vorig jaar ging dat immers pijnlijk mis.
Nominaties waren er verder voor gameproducent Hackshield/Favour, die door het bouwen van hack games streeft naar bewustwording van cyberrisico's onder kinderen, en ticketbureau Ticketswap, dat veel energie steekt in het bestrijden van fraude in de handel met concert- en festivalkaarten.
Relletje
Het Fraude Film Festival schonk dit jaar aandacht aan thema's als maatschappelijke ondermijning, crisismanagement en ethisch leiderschap. Tijdens de sessie over crisismanagement ontstond op het podium een relletje tussen de organisatie en de Franse producent van de documentaire 'Diesel: The Industry's smokescreen’ over dieselgate in de automobielindustrie. De producent bleek niet gelukkig met sponsoring van de sessie door PwC, omdat zijn medeproducent rondom de luxleaks-affaire nog in een rechtszaak met dat kantoor verwikkeld is.
Oud-commendant der strijdkrachten Peter van Uhm, tegenwoordig als adviseur verbonden aan PwC, suste de zaak door te pleiten voor openheid. "Wie in de huidige wereld nog meent iets te kunnen verstoppen, is zichzelf aan het foppen", stelde hij, "zelfs bij een conflict tussen een journalist en PwC".
Van Uhm maakte een duidelijk onderscheid tussen schuld en verantwoordelijkheid en pleitte voor het lerend vermogen van organisaties. "Als je niet meer leert ben je dood, dat is bij deze autofabrikanten nog niet geland." Belangrijk is dat organisaties voorbereid zijn op een mogelijke crisis, "want als die crisis langskomt en je moet jezelf dan nog gaan organiseren ben je echt te laat".
Accountant.nl organiseerde tijdens het filmfestival een eigen debat over accountant en fraude, dat druk werd bezocht.
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.