Explosieve groei van elektrische auto’s in de Randstad
Omdat elektrisch aangedreven auto’s steeds betaalbaarder worden krijgt de Randstad in de komende jaren te maken met een explosieve groei van zulke auto’s. In Den Haag en Rotterdam zal het aantal auto's met een stekker binnen twee jaar verdubbelen. In Amersfoort en Utrecht is dat binnen vier jaar, zo is de verwachting.
Dat blijkt uit onderzoek van netbeheerder Stedin, Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) en kenniscentrum ElaadNL. Nu diverse automerken meer betaalbare elektrische auto's op de markt brengen is een hoog inkomen minder belangrijk voor de aanschaf. Dat stuwt de verkoop. In het eerste halfjaar van 2017 werden volgens belangenvereniging RAI tachtig procent meer volledig elektrische auto’s verkocht dan het jaar daarvoor. Dat heeft ook alles te maken met de gunstige fiscale voorwaarden.
Amsterdam is in het onderzoek buiten beschouwing gelaten, omdat daar veel leasemaatschappijen zijn gevestigd die veel elektrische auto's in hun vloot hebben. Dat geeft een vertekend beeld van het aantal elektrische auto's in de hoofdstad.
Run op nieuwe Tesla
De onderzoekers wijzen op de run die is ontstaan op de nieuwe Tesla Model 3 die onlangs werd geïntroduceerd. De Model 3 is bedoeld voor een breder publiek; de auto gaat vanaf 35.000 dollar kosten. Dagelijks worden wereldwijd gemiddeld 1800 bestellingen voor het nieuwe model geplaatst. De onderzoekers verwachten dat in steden als Utrecht, Den Haag en Amersfoort, gelet op inkomen, leeftijd en percentage leaserijders, bijna de helft van het aantal nieuwe elektrische auto’s een Tesla Model 3 zal zijn. Dat wordt dus een eentonig beeld in de Vinexwijken.
Ook andere autofabrikanten richten zich steeds meer op de productie van elektrische auto's. Zo heeft Volvo deze zomer aangekondigd dat elk nieuw model dat vanaf 2019 wordt geïntroduceerd voorzien is van een elektromotor; deels geheel elektrisch, deels hybride.
Stroom
Netbeheerders zoals Stedin willen graag weten waar potentiële ‘e-rijders’ wonen en waar dus in de toekomst meer laadpalen nodig zijn. Elektrische auto’s gebruiken bij het opladen relatief veel stroom, soms wel met een vergelijkbaar energieverbruik van tien huishoudens tegelijk. Meer elektrische auto’s in het straatbeeld leidt tot meer vraag naar laadpalen. De capaciteit van het lokale elektriciteitsnet moet voldoende zijn om dit op te vangen.
Gerelateerd
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/logos/automerken/tesla_440x300.jpg)
Autoverkoop gedaald in januari, sterke daling in verkochte Tesla's
De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland is in de eerste maand van dit jaar gedaald. Volgens RAI Vereniging, BOVAG en RDC zakte de verkoop naar 32.804 nieuwe...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/autos-vervoer-havens-wegen-schepen-treinen/bestelauto_440x300.jpg)
Verkoop dieselbusjes bijna verdubbeld door belastingwijziging
De verkoop van dieselbusjes in Nederland heeft vorig jaar een spectaculaire stijging van 87 procent doorgemaakt, met bijna 113.000 verkochte exemplaren.
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/autos-vervoer-havens-wegen-schepen-treinen/auto_elektrisch3_440x300.jpg)
Autoverkoop in EU stagneert door minder vraag naar elektrische auto's
De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in 2024 nauwelijks toegenomen, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Ook daalde de verkoop van...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/logos/automerken/volkswagen_440x300.jpg)
Fors meer tweedehands auto's verkocht, benzine blijft koploper
De verkoop van tweedehandsauto's in Nederland is vorig jaar met ruim 9 procent gestegen tot meer dan 2 miljoen stuks. Benzineauto's blijven de onbetwiste koploper...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/autos-vervoer-havens-wegen-schepen-treinen/diesel_pomp_440x300.jpg)
Ondernemers omzeilen bpm, verkoop dieselbusjes verdrievoudigd
De verkoop van dieselbusjes in Nederland is vorige maand verdrievoudigd, tot bijna 13.000 stuks. De sprong in verkopen komt vooral door de aankomende wijziging in...