Cfo Buma/Stemra sjoemelde met cijfers
De financieel directeur en enkele medewerkers bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben voor miljoenen gesjoemeld met de boekhouding.
Dat blijkt uit onderzoek van advocatenkantoor NautaDutilh en accountantskantoor BDO. Het onderzoek naar de onregelmatigheden werd gestart nadat ceo Wim van Limpt, die in juni vorig jaar bij Buma/Stemra begon, signalen opving dat er iets niet in de haak was. Limpt startte bij zijn aantreden enkele verbeteringsprocessen op en liep toen "tegen een aantal vragen aan over de jaarrekening en financiële verslaglegging die intern niet konden worden beantwoord", aldus Buma/Stemra.
'Cushions'
Het Financieele Dagblad meldt dat uit het onderzoek blijkt dat er geen geld is gestolen. Het kostenniveau van de organisatie zou echter kunstmatig hoog zijn gehouden door voorzieningen en reserveringen onjuist op te voeren. Daardoor was er slecht zicht op de daadwerkelijke kosten.
Het gesjoemel zou voortkomen uit het feit dat Buma/Stemra jaarlijks maximaal 15 procent van de auteursgelden die het int mag gebruiken voor kosten van de organisatie. Door fictieve posten op te voeren, die bekend stonden als 'cushions', werd er een mogelijkheid ingebouwd om in een volgend jaar de kosten weer te drukken. Sommige diensten werden bijvoorbeeld vooruit gefactureerd, terwijl de kosten pas een jaar later werden gemaakt. Hierdoor werd het mogelijk om elk jaar zo dicht mogelijk bij het percentage van 15 procent te blijven. Volgens de ceo deed men dit om kritiek te voorkomen, omdat zowel onder het budget als boven het budget uitkomen tot "gezeur" zou leiden.
Strafbaar
Het rapport van NautaDutilh laat volgens het Financieele Dagblad in het midden of het handelen van de betrokken medewerkers strafbaar is. Het vragen van een factuur voor nog niet geleverd werk "zou als uitlokking of medeplegen van valsheid in geschrifte of gebruikmaken van vals geschrift kunnen gelden", schrijven de onderzoekers. Daarbij is het verwerken van valse facturen en het openbaar maken van onjuiste cijfers mogelijk strafbaar.
KPMG
Volgens de ceo is accountant KPMG misleid doordat de kosten werden verdeeld over allerlei kleine posten, waardoor de materialiteitsgrens werd ontweken. NautaDutilh raadt Buma/Stemra echter wel aan afscheid te nemen van KPMG, en een tuchtklacht in te dienen tegen de cfo, die accountant is. De cfo zit inmiddels al langere tijd ziek thuis. Buma/Stemra wil nog niet reageren op vragen over eventuele maatregelen tegen de betrokken medewerkers.
Gerelateerd
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
Amerikaanse rappers zijn niet blij met BDO
De Amerikaanse BDO-organisatie is een aantal beroemde klanten kwijtgeraakt, waaronder de bekende rapper Jay-Z, na beschuldigingen dat een medewerker van het kantoor...