Recordboete machtsmisbruik Google
Google moet 2,42 miljard euro betalen als straf voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie.
Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De hoogste geldstraf tot dusver voor een soortgelijk vergrijp bedroeg 1,1 miljard euro, voor het bedrijf Intel.
Het Amerikaanse internetbedrijf Google misbruikt zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie, stelt de commissie na zeven jaar onderzoek. Internetgebruikers krijgen eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld.
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) sommeert Google zijn "illegale praktijken binnen negentig dagen te beëindigen en bovendien zijn rivalen gelijk te behandelen", zei ze op een persconferentie in Brussel. Anders wordt het bedrijf daar elke dag dat het er niet aan voldoet ook nog voor beboet.
In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. Volgens de commissie is de marktpositie van Google dominant in alle 31 landen van de Europese Economische Ruimte, dat zijn de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het bedrijf misbruikt die positie om in al die landen Google Shopping "prominent" te tonen. In Nederland is dat sinds mei 2011 het geval, maar in Duitsland en Groot-Brittannië begon dat al in januari 2008, aldus Vestager.
Brussel onderzoekt nog andere praktijken van Google die mogelijk tegen de EU-regels zijn. Die draaien rond advertenties en oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. Google zou fabrikanten en operatoren ertoe verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, zoals GooglePlay en Google Chrome.
De Europese consumentenkoepel BEUC noemt Vestagers besluit een doorbraak. "De commissie bevestigt dat consumenten niet te zien krijgen wat het meest relevant is voor hen maar wat het beste is voor Google."
Europarlementariër Esther de Lange (CDA): "Google ondermijnt het functioneren van de vrije markt op het internet. Deze zaak is van cruciaal belang voor de vorming van een eerlijke digitale economie."
Beroep
Google is het niet eens met de conclusie van de Europese Commissie dat het zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie, en overweegt in beroep te gaan tegen de opgelegde miljardenboete. Dat schrijft topjurist Kent Walker maandag op het blog van de technologiegigant.
Wie de zoekmachine van Google gebruikt om producten te zoeken in webwinkels, krijgt als eerste de resultaten gepresenteerd van de eigen prijsvergelijker Google Shopping. Daarmee misbruikt het bedrijf volgens Brussel zijn sterke marktpositie om concurrerende diensten te benadelen.
Zelf ziet Google dat heel anders. Consumenten die een zoekmachine gebruiken om een product te zoeken, zitten niet te wachten op een lijstje met vergelijkingssites waar zij hun vraag nog eens kunnen herhalen. Veel liever krijgen zij directe links naar webshops die het gezochte artikel aanbieden, aldus het bedrijf.
Google wijst er verder op dat de advertenties die Google Shopping toont, afkomstig zijn van vele duizenden onlineverkopers. Zij kunnen op die manier beter concurreren met grote partijen als Amazon en eBay, die zelf ook de mogelijkheid bieden om producten op te zoeken en met elkaar te vergelijken.
"Als je Google gebruikt om producten te zoeken, proberen wij je te geven wat je zoekt", aldus Walker. "Dat wij daar goed in zijn betekent niet dat we onszelf bevoordelen, of een bepaalde website of verkoper. Het is het resultaat van hard werken en constante innovatie, gebaseerd op de feedback van onze gebruikers."
Bron: ANP
Gerelateerd
Europese toezichthouders vallen binnen bij Deutsche Börse
Deutsche Börse is binnengevallen door Europese mededingingstoezichthouders, die vermoeden dat het beursbedrijf betrokken kan zijn bij een kartel gerelateerd aan...
Europese Commissie doet inval bij 'consultancybureau' vanwege kartelonderzoek
Inspecteurs van de Europese Commissie hebben dinsdag nieuwe invallen gedaan in een kartelonderzoek naar mogelijke prijsafspraken door producenten van autobanden....
Koekjesgigant krijgt Europese megaboete
Chocolade-, koekjes- en koffieproducent Mondelēz is betrapt op het schenden van de concurrentieregels in de Europese Unie. Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft...
Google naar Duitse rechter om bedrijfsgeheimen te beschermen
Google is naar de rechter gestapt in Duitsland in een poging om zijn bedrijfsgeheimen te beschermen. Dat deed het techbedrijf nadat een Duitse kartelwaakhond had...
Slecht voorteken voor Google in strijd over EU-miljardenboete
Google ondervindt juridische tegenslag in zijn pogingen om onder een Europese miljardenboete uit te komen. De Europese Commissie heeft de straf voor het voortrekken...