OM hekelt 'rookgordijn' in omkopingsaffaire
Het Openbaar Ministerie is dinsdag fel van leer getrokken tegen de raadslieden van vier defensie- en twee politieambtenaren, die in Rotterdam in een regiezitting terechtstaan voor het aannemen van steekpenningen en gunsten van de auto-industrie.
De corruptiezaak draait om de omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van dienstauto's voor politie en defensie. Daarmee waren honderden miljoenen euro's gemoeid.
De officier van justitie verwijt de verdediging de afgelopen twee weken "een rookgordijn" te hebben opgetrokken in de media. In die berichten zijn volgens de aanklager onder meer ten onrechte verdenkingen geuit aan het adres van de oud-defensieministers Eimert van Middelkoop en Henk Kamp. Daardoor wordt volgens hem de aandacht afgeleid van ware zaak, de omkoping met reizen, giften en gunsten van ambtenaren.
De ministers worden genoemd in het strafdossier, voor het ontvangen van gratis navigatie-cd’s ter waarde van 250 euro en korting op een servicebeurt (Kamp) en de vraag om een gratis vervangende dienstauto voor Van Middelkoop.
De officier van justitie noemt de kwesties rond de ministers "compleet onvergelijkbare zaken" in verhouding tot de verdenkingen aan het adres van de vervolgde ambtenaren en autoverkopers. Hij heeft na de berichtgeving het dossier bekeken en handhaaft zijn oordeel dat geen aanleiding bestaat tot nader onderzoek naar Kamp en Van Middelkoop. De navigatie-cd's die Kamp ontving leiden volgens de officier "op geen enkele wijze tot een verdenking". Datzelfde geldt voor Van Middelkoop.
Oud-ministers horen
De raadslieden van zes verdachte defensie- en politieambtenaren denken daar anders over en willen oud-defensieministers Eimert van Middelkoop, Henk Kamp en Hans Hillen als getuigen horen. Dat verzoek deden zij dinsdag.
Advocaat Cees Korvinus wil van de ex-bewindslieden meer weten over de contacten met importeurs en waarom zij besloten hun privéauto daar in onderhoud te doen. Dat deed onder anderen minister Kamp, die gratis navigatie-cd’s ter waarde van 250 euro en korting op een servicebeurt kreeg.
Zijn collega Michael Ruperti, wiens cliënt een "niet-zakelijke korting" zou hebben gekregen bij de aanschaf van een Audi A3 Sportback, meent dat geen verschil bestaat tussen de korting voor de minister en die voor zijn cliënt. "Volgens het OM staat het krijgen van korting gelijk aan het accepteren van een gift", aldus Ruperti. Hij wil weten hoe Kamp daar over denkt. "Ik lees in de media dat hij zegt dat hij dat niet had moeten doen. Nou, dat zegt mijn cliënt nu ook."
Bron: ANP
Gerelateerd
Strukton schikt voor 10 miljoen in Saudische omkopingskwestie
Bouwbedrijf Strukton heeft een schikking van 10 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie rond een omkopingszaak in Saudi-Arabië. Dankzij de deal wordt...
BAM betaalt dertig mille, maar is van strafrechtelijk onderzoek af
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoldoende bewijs gevonden van omkoping door BAM. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke...
Mkb speurt met overheid waar onderwereld zakenleven infiltreert
De overheid en het midden- en kleinbedrijf gaan samen in kaart brengen waar in het bedrijfsleven de onderwereld de bovenwereld binnendringt. Dan kunnen ze bedrijven...
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
Op naar een faciliterende handreiking over corruptie
Op 4 juli jl. publiceerde de NBA de herziene Handreiking 1137 'Corruptie, werkzaamheden van de accountant'. Deze Handreiking 1137 vervangt de eerste versie uit 2016,...