Controller hoefde memo niet te rectificeren
Een controller van BDO, die achter de rug van een arbeidsongeschikte accountant om een memo schreef over diens facturen, hoeft dat memo niet te rectificeren. Het Gerechtshof ’s Hertogenbosch heeft daarom de eis van de accountant afgewezen.
Lex van Almelo
De accountant was partner, maar raakte arbeidsongeschikt en moest daarom de maatschap verlaten. Vanwege meningsverschillen over de urenverantwoording en facturering onderzocht een controller, een RA, de urenregistratie en het productieoverzicht over 2003. Hij noteerde zijn bevindingen in een memo dat bepalend werd voor de voorwaarden waaronder de partner uit de maatschap werd gezet.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven legde de controller een waarschuwing op, omdat hij bij een persoonsgericht onderzoek als dit hoor en wederhoor had moeten toepassen.
In een civiele procedure eist de accountant onder meer rectificatie van het memo en vergoeding van de schade. Zonder succes. Volgens het Gerechtshof ’s Hertogenbosch heeft de controller niet onrechtmatig gehandeld door het memo niet in te trekken. Er bestaat namelijk geen algemene rechtsregel waaruit voortvloeit dat de opsteller van zo’n memo de daarin voorkomende fouten zou moeten herstellen. Ook de beroepsregels van de controller schrijven rectificatie niet voor.
Bovendien: als objectief zou worden vastgesteld dat het memo inhoudelijk ernstige fouten bevatte dan zou die vaststelling op zichzelf al een rectificatie zijn. De accountant zou dan geen belang meer hebben bij een rectificatie. En daarom is de weigering van de controller om het memo te rectificeren niet onrechtmatig, aldus de redenering van het hof.
Omdat de controller niet onrechtmatig heeft gehandeld, laat het hof zich niet uit over de schade. Bovendien is de vordering verjaard. De accountant wist al sinds 2004 van het memo en nadien zijn er geen nieuwe dingen gebeurd. Ook het weigeren van de rectificatie is niet iets nieuws waardoor de verjaringstermijn van vijf jaar op een later moment is gaan lopen.