Controle vastgoed Rotterdam 'nooit op orde'
De miljoenenfraude bij het Rotterdamse poppodium Waterfront kon plaatsvinden doordat het vastgoedbeheer van de gemeente "nooit op orde is geweest".
Dat constateert de enquêtecommissie maandag die namens de gemeenteraad onderzoek deed naar de fraude en wanbetaling van meer dan acht miljoen euro. De commissie constateert dat de gemeenteraad in 2014 onjuist is geïnformeerd over het feit dat de vastgoedorganisatie wel op orde zou zijn.
De hoofdoorzaak van de fraude bij het poppodium aan de Boompjeskade (aan de voet van de Willemsbrug) ligt echter bij degenen die met kwade opzet hebben gehandeld, aldus de commissie. De conclusie van de gemeentelijke afdeling Concern Auditing dat er geen indicaties waren die duiden op niet-integer handelen van betrokken ambtenaren, was ongegrond. Die conclusie had op dat moment niet getrokken mogen worden, aldus de enquêtecommissie. Naar de fraude wordt nog strafrechtelijk onderzoek gedaan.
Wethouder
Huur werd jarenlang niet betaald en valse rekeningen voor verbouwingen werden zonder de vereiste goedkeuring door de gemeente voldaan. De verantwoordelijk wethouder voor de portefeuille vastgoed, Ronald Schneider (Leefbaar), "had geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie", aldus het eindrapport. Daarin wordt gesteld dat de directie en afdeling vastgoed in de gehele onderzoeksperiode "niet (geheel) voldeed aan de normen die gelden voor een professionele vastgoedorganisatie".
Over politieke consequenties wilde commissievoorzitter Bart-Joost van Rij (Leefbaar) geen uitspraken doen. "Die conclusie laten we over aan de gemeenteraad", zei hij. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb, die het onderzoeksrapport in ontvangst nam, liet zich in die bewoordingen uit.
Fraudeofficier
Wanneer de werkafspraken waren gevolgd, dan was de fraude bij Waterfront "waarschijnlijk voorkomen en zeker eerder geconstateerd". De fraude was ook te voorkomen geweest als een advies uit 2010 om niet met de betrokken huurder in zee te gaan, was opgevolgd. Verder maakte de afdeling vastgoed een potje van uitbetalingen. Wie gerechtigd was om facturen goed te keuren, was onduidelijk.
Opvallend in de reeks van negen aanbevelingen is de suggestie om een fraudeofficier aan te stellen in de gemeentelijke organisatie. Die zou vermoedens van fraude eerder moeten oppikken en opsporen.
Bron: ANP
Gerelateerd
China geeft Evergrande ruim half miljard dollar boete
De Chinese toezichthouder heeft vastgoedgigant Evergrande een boete van 532 miljoen euro (4,18 miljard yuan) opgelegd wegens fraude.
NBA publiceert Alert over controles van decentrale overheden
De NBA heeft Alert 48 gepubliceerd, over aanpassingen in de Gemeentewet en de Provinciewet en de gevolgen daarvan voor de controle en de controleverklaring bij decentrale...
Gemeenten voorzien dit jaar flinke stijging van uitgaven
Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim negen procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder omhoog...
Omgevallen vastgoedinvesteerder SIGNA onderzocht om witwassen
Justitie in Duitsland onderzoekt of het omgevallen vastgoedimperium SIGNA Gruppe zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Dat bevestigt de openbaar aanklager in...
Gemeenten rekenen op grootste toename heffingsinkomsten sinds 2007
Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar en de grootste toename...