Nieuws

Okkerse: accountants 'snuffelen aan mijn methode'

'Het verdienmodel van accountants ligt onder vuur. Ze mogen meer ondernemen en zoeken naar nieuwe wegen. Daarom snuffelen ze aan mijn methode.' Dat zegt Willem Okkerse, bedenker van de OK-Score, in een interview in De Telegraaf.

Volgens de bedrijfskundige werken accountants op basis van regels die te beperkend zijn. "Ze moeten kijken naar de verslagperiode, binnen twaalf maanden moeten de problemen zich tonen. Ik kijk twee tot drie jaar vooruit en met de achterliggende jaren over een veel langere periode naar verbanden. Dat zegt gewoon meer."

De OK-Score van Okkerse is een wiskundig model om de levensvatbaarheid van een onderneming te bepalen. Het model berekent de financiële gezondheid van een bedrijf op basis van de gegevens van minstens vijf opeenvolgende jaarverslagen. De OK-Score voorspelde diverse bedrijfsfraudes al in een vroeg stadium. Volgens De Telegraaf werd Okkerse jarenlang door accountants genegeerd, maar krijgt hij nu krediet. "Allereerst ben ik geen opgeleide accountant", verklaart hij zelf. "Het helpt ook niet dat ik hen op fouten wijs. Bedrijven zelf zitten ook niet altijd op je kritiek te wachten."

Bloedbad

Met zijn OK-score rekende Willem Okkerse sinds 2000 bijna 2750 bedrijven door. Sinds drie jaar laat hij een deel van zijn gegevens door drie accountants controleren, omdat hij zijn methode niet tot in detail wil tonen. Daardoor is zijn werk "veel meer verifieerbaar geworden".

Volgens Okkerse presteren beleggingen met de beste OK-score zo'n 2,5 keer beter dan de S&P500. "Ik toon dat je met weinig risico toch ver boven gemiddeld rendement kunt verkrijgen. Terwijl elke belegger geleerd wordt: hoog rendement krijg je alleen als je veel risico aan gaat. Dat is aantoonbaar niet juist."

Okkerse vindt Nederlandse bedrijven vaak slechter gefinancierd dan Amerikaanse ondernemingen en voorziet op termijn problemen, omdat banken tegenwoordig meer kapitaal moeten aanhouden. "Ze zullen nog minder krediet aan bedrijven verstrekken. Er zullen minder investeringen komen. Dat krijgt een enorm effect op de economie." De inmiddels zeventigjarige bedrijfskundige voorspelt daarom te zijner tijd "een bloedbad".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.