Lagere straffen voor luxleak-fiscalisten
Twee voormalige fiscalisten van PwC die verantwoordelijk waren voor de zogenoemde 'luxleaks' hebben in hoger beroep lagere straffen gekregen.
Antoine Deltour is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en 1.500 euro boete, Raphaël Halet krijgt alleen een geldboete van 1.000 euro. Beiden moeten ook een symbolisch bedrag van 1 euro schadevergoeding betalen aan PwC. Deltour en Halet werden in de eerdere rechtszaak eind juni nog veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk twaalf en negen maanden en dezelfde geldboetes. Zowel de openbare aanklager als de fiscalisten gingen tegen dat vonnis in beroep.
De twee werden door Luxemburg aangeklaagd vanwege het onthullen van 28.000 belastingdeals van Luxemburg, waaronder veel grote bedrijven, zoals PepsiCo, verzekeraar AIG, Deutsche Bank, Apple en Ikea. De openbaar aanklager van het groothertogdom had in de eerdere rechtszaak achttien maanden celstraf geëist.
De Franse televisiejournalist Edouard Perrin, die de onthullingen in 2012 in een tv-reportage in de openbaarheid bracht, is net als bij de vorige rechtszaak vrijgesproken.
Diverse fracties in het Europese Parlement hadden forse kritiek op het eerdere vonnis. De Luxleaks-affaire bracht veel discussie op gang binnen de EU over belastingontwijking en heeft tot nieuwe regelgeving geleid die dit soort belastingdeals moet voorkomen. Er zijn echter aanwijzingen dat Luxemburg inmiddels zou zijn overgegaan op mondelinge belastingdeals.
Gerelateerd
Witte Huis trekt handen af van internationaal belastingverdrag
De Amerikaanse regering onder Donald Trump ziet niets in het internationale akkoord over een minimumtarief voor belastingen op bedrijfswinsten. De regering-Biden...
Nieuw handboek onderzoekt beleid tegen belastingparadijzen
Uit een nieuw handboek over belastingparadijzen blijkt dat internationale gegevensuitwisseling helpt bij het bestrijden van belastingontwijking.
Geldstroom via Nederland naar belastingparadijs geslonken
Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking. De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar...
Europese Rekenkamer: EU loopt honderd miljard mis door belastingontwijking
Landen in de Europese Unie lopen jaarlijks meer dan honderd miljard euro aan inkomsten mis door belastingontwijking door bedrijven. De maatregelen hiertegen uit...
Nederland houdt een grote rol bij belastingontwijking
Nederland blijft een grote rol spelen in belastingontwijking wereldwijd. Landen verliezen jaarlijks 492 miljard dollar aan belasting aan multinationals en vermogende...