KPMG meldt omstreden 'commissie' SHV als omkoping bij FIU
KPMG heeft na het verwerven van de controleopdracht bij handelshuis SHV in 2015 direct melding gemaakt van omkoping door het familiebedrijf in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een uitgebreide reconstructie door NRC.
Door een dochterbedrijf van SHV werd jarenlang aan inkopers voor olie- en chemiebedrijven in het Midden-Oosten commissie betaald, in ruil voor het verkrijgen van opdrachten. Uit het onderzoek van NRC blijkt dat het bestuur van het handelshuis van de omstreden betalingen op de hoogte was, maar er niet tegen optrad.
De betalingen werden gedaan door SHV-dochterbedrijf Econosto Mideast in Dubai, dat door een overname in 2009 in handen kwam van SHV. In dat jaar neemt SHV namelijk technisch handelshuis Eriks over, dat een jaar eerder Econosto had ingelijfd. Volgens NRC betaalde Econosto ongeveer een miljoen euro per jaar aan commissie, waarvoor ook een schaduwboekhouding werd bijgehouden.
Accountantsverslag
Toenmalig controlerend accountant PwC heeft in 2010 in haar accountantsverslag aan de firma Eriks melding gemaakt van de omstreden betalingen door Econosto. Dat verslag is ook gepresenteerd aan de Raad van Commissarissen van Eriks, waarin het uit vier leden bestaande bestuur van SHV zitting heeft. "In het verslag staat om welke bedragen het gaat, hoe de commissies niet goed in de boeken worden verwerkt, dat niemand bijhoudt naar wie de bankbiljetten gaan en dat hiermee de wet wel eens zou kunnen worden overtreden", aldus NRC. Volgens de krant heeft PwC, dat destijds alle dochterondernemingen van SHV controleerde, "er uitgebreid met het management van de betrokken bedrijven over gesproken".
PwC ging echter niet zo ver dat het melding maakte van de omstreden betalingen bij de FIU (Financial Intelligence Unit – Nederland). KPMG, dat in 2015 het stokje van PwC overnam, vond de betalingen in het Midden-Oosten wel reden om deze als omkoping te melden bij de FIU.
Advocaten
SHV heeft sindsdien advocatenkantoor De Brauw ingehuurd voor intern onderzoek. De Brauw liet zich daarbij ondersteunen door forensisch experts van Deloitte. Eind 2015 is SHV samen met de advocaten dochterbedrijf Econosto in Dubai binnengevallen.
Zowel SHV als PwC geven geen nader commentaar aan de onderzoekers van NRC. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat "corruptie prioriteit heeft" en dat signalen daarvoor "worden beoordeeld op aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek".
Gerelateerd
PwC schikt voor anderhalve ton met OM in Econosto-zaak
PwC heeft een schikkingsvoorstel geaccepteerd van het Openbaar Ministerie (OM) voor de rol van het accountantskantoor in de Econosto-zaak. PwC betaalt een boete...
OM verdenkt PwC in corruptiezaak SHV
Accountantskantoor PwC is door het Openbaar Ministerie (OM) aangemerkt als verdachte in het corruptieonderzoek rondom de dochterbedrijven van familiebedrijf SHV...
Contante omkoopbetalingen niet gecontroleerd
Een componentaccountant van Econosto Mideast en grootmoeder Eriks wordt berispt, omdat hij zijn ogen dicht hield voor contante betalingen hoewel hij daarvoor was gewaarschuwd. Zijn kantoorgenoot, die overgrootmoeder SHV Holdings controleerde, deed wat een groepsaccountant behoort te doen.
Accountant hield ogen dicht bij controle steekpenningen
De Accountantskamer heeft een accountant berispt, omdat hij onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar contante betalingen door SHV-dochter Econosto Mideast.
PwC en Koolstra hoefden omkoping niet te melden
Als de aangeklaagde accountants van PwC, onder wie de afgetreden AFM-bestuurder Bart Koolstra, al van de omkoping bij SHV-dochter Econosto Mideast afwisten dan hadden zij dit niet hoeven melden bij de bevoegde autoriteiten. Dat hoefde alleen de controlerend accountant van Econosto, zegt de Accountantskamer.