Hoge Raad geeft Hooijmaijers strafvermindering
De Hoge Raad heeft de veroordeling van voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen dinsdag bevestigd.
In een arrest geeft het hoogste rechtscollege echter wel een korting van twee maanden op de opgelegde gevangenisstraf van 2,5 jaar, die het gerechtshof in Amsterdam in april 2015 aan de ex-gedeputeerde oplegde. Oorzaak voor de strafvermindering is volgens de Hoge Raad dat de redelijke termijn voor het inzenden van stukken door het hof is overschreden.
Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar tot drie jaar cel veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als hijzelf tekende destijds tegen de uitspraak hoger beroep aan bij het hof. Daar eiste het OM in maart opnieuw vier jaar cel.
Het hof kwam in 2015 op enkele punten tot vrijspraak in de ten laste gelegde individuele omkopingszaken en legde daarom in hoger beroep zes maanden minder celstraf op, maar oordeelde niettemin hard over zijn handelswijze.
Hooijmaijers was tussen 2005 en 2009 gedeputeerde van Noord-Holland, waar hij eerst deel uitmaakte van Provinciale Staten. Zijn wortels liggen in de vastgoedwereld, waarmee hij als politicus vanuit zijn portefeuilles (waaronder ruimtelijke ordening) nauw in contact bleef.
Commissie Schoon Schip
Naar aanleiding van de zaak Hooijmaijers stelde Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in november 2011 de onderzoekscommissie Schoon Schip in, die een jaar lang onderzoek deed naar de bestuurscultuur bij de provincie Noord-Holland in de periode 2003-2011. Een van de leden van die driekoppige commissie was hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer, blogger op deze site. In november 2012 verscheen het rapport.
Pheijffer noemde destijds in het tv-programma Nieuwsuur de bij Hooijmaijers belegde verantwoordelijkheid voor de twee belangrijkste portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Financiën - "kort gezegd geld uitgeven en geld beheren" - een 'gevaarlijke'. "Die combinatie zien we op meer plekken, zowel in het provinciaal als gemeentelijke bestuur", aldus Pheijffer
Bron: ANP