PwC en EY openen aanval op boetebesluiten AFM
Gisteren ging bij de Rotterdamse bestuursrechter het beroep van start van accountantskantoren EY en PwC tegen twee boetebesluiten van toezichthouder AFM. Volgens de twee kantoren doen ze het in de ogen van de AFM nooit goed genoeg.
Het ging er volgens NRC Next hard aan toe in de rechtszaal. De kern van de zaak is volgens zowel EY als PwC dat de AFM op basis van steekproeven op een dossier met fouten niet mag concluderen dat de accountantsorganisaties zelf tekortschoten en daarmee de zorgplicht hebben geschonden. De advocaat van EY betoogde dat je een relatie moet kunnen leggen tussen de fouten en de inrichting van de organisatie om die conclusie te mogen trekken.
Daarbij vinden beide organisaties dat ze het in de ogen van de AFM nooit goed kunnen doen, en dat het onmogelijk is om alle fouten te voorkomen. De AFM zegt echter dat het niet verwacht dat accountants foutloos zijn.
Advocaat Tom Barkhuysen van EY: "Nederland heeft zo'n beetje de strengste toezichthouder ter wereld; de AFM. In 2012 was EY een van de beste van de klas. In een van de beste landen van Europa en misschien wel van de wereld." Van de big four ontving EY in 2016 de hoogste boete van de AFM. Beide organisaties benadrukten ook dat het niet duidelijk is hoe de AFM toetst en wat accountantsorganisaties moeten doen om geen boetes meer te krijgen.
Boetes
In maart 2016 legde de AFM hoge boetes op aan de big four voor het niet naleven van de zorgplicht; 1,81 miljoen euro voor Deloitte, 2,23 miljoen euro voor EY, 1,25 miljoen euro voor KPMG en 845 duizend euro voor PwC. Volgens de AFM schoten de kantoren tekort in de controles van jaarrekening. In meerdere door de AFM onderzochte controles was volgens de AFM namelijk sprake van "zodanige tekortkomingen dat de accountant bij afgifte van de controleverklaring geen voldoende en geen geschikte controle-informatie had verkregen. Daarmee heeft ieder van de big four-accountantsorganisaties in strijd met de wet gehandeld".
Beroep
Eind mei 2016 kondigde PwC aan in beroep te gaan tegen de boete. PwC vindt dat er duidelijkheid moet komen of de zorgplicht nu een inspannings- of resultaatsverplichting is en wanneer welke maatregelen kunnen worden opgelegd. "Het toetsingskader is nu onduidelijk en het is goed dat een onafhankelijke instantie zich hierover uitspreekt", aldus het kantoor destijds.
Kort daarop kondigde ook EY aan bezwaar aan te tekenen. EY lichtte zijn motieven voor het bezwaar destijds verder niet toe, behalve dat het vond dat het boetebedrag "geen goede reflectie" was van de resultaten van de inspectie van de AFM.
De uitspraak van de bestuursrechter komt over zes weken.
Gerelateerd
AFM kijkt bij accountantstoezicht dit jaar naar ESG, cultuur, commerciële prikkels en fraudebewustzijn
In 2025 ligt de focus van de AFM bij het toezicht op het accountantsberoep op ESG-informatie, een gezonde cultuur, de aanpak van commerciële prikkels, technologische...
Amerikaanse accountantskantoren proberen nieuwe regelgeving te blokkeren
Accountantskantoren in de VS proberen nieuwe regelgeving te blokkeren, die duidelijkheid moet geven over urenbestedingen en werkervaring van auditors bij de controle...
Pheijffer vreest voor kwaliteit accountantstoezicht onder Trump
Hoogleraar Marcel Pheijffer vreest voor minder streng Amerikaans toezicht op het accountantsberoep, onder het presidentschap van Donald Trump.
Geachte Raad voor Toezicht,
Joris Joppe staat stil bij hoe we lering kunnen trekken uit bevindingen van toetsers in het veld, waarover de Raad voor Toezicht recent rapporteerde.
AFM: Accountants moeten zich voorbereiden op snel groeiend aantal duurzaamheidsrapportages
Het aantal ondernemingen dat moet voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijn stijgt van 95 naar 3.000 in 2025. Dat vraagt om tijdige voorbereiding door accountantsorganisaties...