PwC en EY openen aanval op boetebesluiten AFM
Gisteren ging bij de Rotterdamse bestuursrechter het beroep van start van accountantskantoren EY en PwC tegen twee boetebesluiten van toezichthouder AFM. Volgens de twee kantoren doen ze het in de ogen van de AFM nooit goed genoeg.
Het ging er volgens NRC Next hard aan toe in de rechtszaal. De kern van de zaak is volgens zowel EY als PwC dat de AFM op basis van steekproeven op een dossier met fouten niet mag concluderen dat de accountantsorganisaties zelf tekortschoten en daarmee de zorgplicht hebben geschonden. De advocaat van EY betoogde dat je een relatie moet kunnen leggen tussen de fouten en de inrichting van de organisatie om die conclusie te mogen trekken.
Daarbij vinden beide organisaties dat ze het in de ogen van de AFM nooit goed kunnen doen, en dat het onmogelijk is om alle fouten te voorkomen. De AFM zegt echter dat het niet verwacht dat accountants foutloos zijn.
Advocaat Tom Barkhuysen van EY: "Nederland heeft zo'n beetje de strengste toezichthouder ter wereld; de AFM. In 2012 was EY een van de beste van de klas. In een van de beste landen van Europa en misschien wel van de wereld." Van de big four ontving EY in 2016 de hoogste boete van de AFM. Beide organisaties benadrukten ook dat het niet duidelijk is hoe de AFM toetst en wat accountantsorganisaties moeten doen om geen boetes meer te krijgen.
Boetes
In maart 2016 legde de AFM hoge boetes op aan de big four voor het niet naleven van de zorgplicht; 1,81 miljoen euro voor Deloitte, 2,23 miljoen euro voor EY, 1,25 miljoen euro voor KPMG en 845 duizend euro voor PwC. Volgens de AFM schoten de kantoren tekort in de controles van jaarrekening. In meerdere door de AFM onderzochte controles was volgens de AFM namelijk sprake van "zodanige tekortkomingen dat de accountant bij afgifte van de controleverklaring geen voldoende en geen geschikte controle-informatie had verkregen. Daarmee heeft ieder van de big four-accountantsorganisaties in strijd met de wet gehandeld".
Beroep
Eind mei 2016 kondigde PwC aan in beroep te gaan tegen de boete. PwC vindt dat er duidelijkheid moet komen of de zorgplicht nu een inspannings- of resultaatsverplichting is en wanneer welke maatregelen kunnen worden opgelegd. "Het toetsingskader is nu onduidelijk en het is goed dat een onafhankelijke instantie zich hierover uitspreekt", aldus het kantoor destijds.
Kort daarop kondigde ook EY aan bezwaar aan te tekenen. EY lichtte zijn motieven voor het bezwaar destijds verder niet toe, behalve dat het vond dat het boetebedrag "geen goede reflectie" was van de resultaten van de inspectie van de AFM.
De uitspraak van de bestuursrechter komt over zes weken.
Gerelateerd
Toezicht op CSRD-assurance: een pleidooi voor systeemtoezicht
Het bevorderen en handhaven van de kwaliteit van niet-financiële audits hangt niet alleen af van regelgeving, maar ook van een toezichtmodel dat samenwerking, vertrouwen...
Accountants hebben nieuwe toezichthouder bij AFM
Arnold Pureveen is met ingang van 16 september gestart als afdelingshoofd Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving (KAV) bij de Autoriteit Financiële Markten...
ICAEW: dertig procent Britse audits is nog onder de maat
Volgens de Britse beroepsorganisatie van accountants ICAEW is ruim zeventig procent van de getoetste audits goed of acceptabel. Bijna dertig procent voldoet nog...
Grote kantoren in VS krijgen toch extern toezicht
De grootste Amerikaanse accountantskantoren moeten onafhankelijke buitenstaanders aanstellen om toezicht te houden op de kwaliteit van de audit. Dat is het gevolg...
SEO wil ook van accountants mening horen over systematiek bekostiging AFM en DNB
Onderzoeksinstituut SEO wil van financiële instellingen en accountantskantoren weten horen hoe zij aankijken tegen de bekostiging van het toezicht door DNB en AFM.