HSBC-handelaar schuldig aan koersmanipulatie
Een voormalig handelaar van de Britse bank HSBC is schuldig bevonden in een grote fraudezaak in New York. De Brit sjoemelde bij een transactie van 3,5 miljard dollar voor een klant.
Volgens de aanklagers zorgde de handelaar er samen met collega's in dat de koers van het Britse pond in korte tijd opliep, vlak voordat de transactie plaatsvond. Door voor miljarden aan ponden te kopen voor de klant tegen de hogere koers verdiende hij in een klap miljoenen voor zijn bank.
De handelaar liep onder meer tegen de lamp door een aantal opgenomen telefoontjes. In een daarvan zei hij: "Ik denk dat we ermee weg zijn gekomen." Wat voor straf hij krijgt wordt later bekendgemaakt door de rechtbank.
De uitspraak loopt vooruit op een aantal soortgelijke zaken waarin gerommeld werd met koersen van valuta, grondstoffen en effecten. In een van die zaken staan drie oud-handelaren van de banken JPMorgan, Barclays en Citigroup terecht. Zij zouden via een geheime chatgroep informatie uit hebben gewisseld over het beïnvloeden van wisselkoersen.
HSBC zelf stond niet terecht in deze zaak, maar was wel onderwerp van onderzoek in andere zaken waarvoor wordt gewerkt aan een schikking. Ook veel andere internationale banken kregen in de nasleep van de financiële crisis te maken met justitie voor het manipuleren van koersen en tarieven, waaronder het belangrijke Libor-rentetarief.
Bron: ANP
Gerelateerd
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...