Oprichter hulpstichtingen verdacht van fraude
Goede doelenstichtingen in Deventer en Nijmegen zijn onderwerp van justitieel onderzoek. Het Openbaar Ministerie verdenkt oprichter Harry F. van miljoenenfraude. Nog geen acht procent van alle ontvangen donaties zou daadwerkelijk aan goede doelen zijn besteed.
Dat meldt het regionale dagblad De Stentor. Eind maart 2016 deed de politie invallen bij de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, Stichting Help, Stichting Menodi en Stichting Werelddier. De administratie werd daarbij in beslag genomen. Hoofdverdachte Harry F. is mede-oprichter van de stichtingen en was eigenaar van twee wervingsbureaus die werden ingezet voor het werven van donateurs. Beide wervingsbureaus zijn inmiddels failliet. Crediteuren, waaronder de fiscus, hebben voor ruim twee ton aan vorderingen ingediend bij de curator.
Gemiddeld schreven donateurs zich in voor een tientje per maand, aldus de Stentor. Volgens Justitie is van dat tientje nog geen euro daadwerkelijk besteed aan de betreffende goede doelen. De hulpstichtingen betaalden extreem hoge percentages aan provisie aan de wervingsbureaus.
Goede Doelen Nederland, waarbij ruim 140 goede doelen zijn aangesloten, spreekt tegenover de Stentor van belangenverstrengeling en een ‘oplichtingsconstructie’. De stichtingen van Harry F. werden door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) niet erkend als goed doel. In plaats daarvan hanteerden zij een eigen keurmerk.
Accountant
Een AA-accountant uit Woudenberg stelde de jaarstukken van de goede doelenstichtingen op. Daarnaast was hij zelf bestuurslid van twee van de stichtingen. De holdingmaatschappij van F. stond op het woonadres van de accountant geregistreerd.
De accountant heeft eerder tegenover de Stentor verklaard niets met de verdachtmakingen te maken te hebben. Twee dagen na de politie-inval bij de bedrijven en goede doelen van Harry F. heeft de accountant zich overal uit teruggetrokken.
Update:
Op 18 april 2019 heeft het Openbaar Ministerie de zaak tegen stichting Werelddier en een van haar bestuurders geseponeerd, "omdat er onvoldoende bewijs is voor de strafbare feiten".
Gerelateerd
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
Amerikaanse rappers zijn niet blij met BDO
De Amerikaanse BDO-organisatie is een aantal beroemde klanten kwijtgeraakt, waaronder de bekende rapper Jay-Z, na beschuldigingen dat een medewerker van het kantoor...
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....
'Wonderbelegger' voor rechtbank om grootschalige beleggingsfraude
Een 27-jarige man moet bij de rechtbank in Zwolle verschijnen, omdat hij wordt verdacht van grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om 'wonderbelegger' Max R.,...