'Onderwijsinstellingen blijven buiten Wta'
Minister Jet Bussemaker (OCW) vindt het niet nodig om de onderwijssector onder de Wet toezicht accountantsorganisaties te brengen.
Dat schrijft de minister in een Kamerbrief over de accountantscontrole bij onderwijsinstellingen. De minister reageert daarmee op een motie van Kamerlid Karin Straus (VVD) waarin zij vraagt om onderwijsinstellingen onder de Wta te laten vallen.
Volgens de minister is de huidige toezichtstructuur in het onderwijs echter toereikend. Bussemaker wijst op het Onderwijsaccountantsprotocol, dat de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks publiceert en alle aanwijzingen bevat voor de inrichting van de accountantscontrole.
Daarnaast houdt de Directie Rekenschap van de Inspectie reviews bij de accountantskantoren en is het financieel toezicht van de Inspectie onderworpen aan toezicht van de AuditDienst Rijk (ADR) en de Algemene Rekenkamer. Tenslotte wordt de Directie Rekenschap eens in de vier jaar doorgelicht door de KOA, de commissie die toezicht houdt op de kwaliteit van overheidsaccountants-organisaties.
"Door deze constructie meen ik dat de huidige structuur van het toezicht in het onderwijs voldoende waarborgen biedt voor een goede accountantscontrole. Die structuur in het onderwijs wordt van meerdere kanten als good practice beoordeeld", aldus de minister.
Lasten
De minister is verder van mening dat het onder de Wta brengen van onderwijsinstellingen alleen maar tot meer lasten leidt zonder de kwaliteit significant te verhogen: "Gelet op de eerder geschetste huidige structuur van de accountantscontrole in het onderwijs en het toezicht daarop, meen ik dat het onder de Wta brengen van de onderwijssector niet tot wezenlijke verbeteringen in deze toezichtstructuur zal leiden. […] De intensivering van de uitvoering van de controle en het inbouwen van een extra laag zal naar verwachting in het onderwijs leiden tot hogere administratieve lasten zonder dat sprake zal zijn van wezenlijke toegevoegde waarde."
Bussemaker gaat wel nog in gesprek met minister Dijsselbloem (Financiën) over de kwestie, maar ontraadt vooralsnog de aanvaarding van de motie van het lid Straus.
NBA
In een brief van november 2015 aan minister Dijsselbloem (Financiën) onderschrijft de NBA juist het voornemen van de minister om onderwijs- en zorginstellingen onder de Wta te laten vallen. Voor het toekennen van een oob-status zou volgens de NBA vooral de omvang van een instelling bepalend moeten zijn.
Gerelateerd
EY: Grote universiteiten worstelen met financiën
De grote universiteiten in Nederland lijden dit jaar flinke verliezen, voornamelijk vanwege gestegen personeels- en huisvestingskosten. De universiteiten verwachten...
Schoolbesturen geven recordbedrag uit aan inhuur personeel
Het primair en voortgezet onderwijs gaven vorig jaar samen ruim een miljard euro uit aan het inhuren van docenten en ander personeel van buiten. Dat is een stijging...
Deloitte meldt afwijkingen bij onderwijscontroles in transparantieverslag
Deloitte maakt in het eigen transparantieverslag, dat eind september is verschenen, melding van een interne klokkenluider. Die heeft aandacht gevraagd voor mogelijke...
Toezicht op CSRD-assurance: een pleidooi voor systeemtoezicht
Het bevorderen en handhaven van de kwaliteit van niet-financiële audits hangt niet alleen af van regelgeving, maar ook van een toezichtmodel dat samenwerking, vertrouwen...
Accountants hebben nieuwe toezichthouder bij AFM
Arnold Pureveen is met ingang van 16 september gestart als afdelingshoofd Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving (KAV) bij de Autoriteit Financiële Markten...