'Onderwijsinstellingen blijven buiten Wta'
Minister Jet Bussemaker (OCW) vindt het niet nodig om de onderwijssector onder de Wet toezicht accountantsorganisaties te brengen.
Dat schrijft de minister in een Kamerbrief over de accountantscontrole bij onderwijsinstellingen. De minister reageert daarmee op een motie van Kamerlid Karin Straus (VVD) waarin zij vraagt om onderwijsinstellingen onder de Wta te laten vallen.
Volgens de minister is de huidige toezichtstructuur in het onderwijs echter toereikend. Bussemaker wijst op het Onderwijsaccountantsprotocol, dat de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks publiceert en alle aanwijzingen bevat voor de inrichting van de accountantscontrole.
Daarnaast houdt de Directie Rekenschap van de Inspectie reviews bij de accountantskantoren en is het financieel toezicht van de Inspectie onderworpen aan toezicht van de AuditDienst Rijk (ADR) en de Algemene Rekenkamer. Tenslotte wordt de Directie Rekenschap eens in de vier jaar doorgelicht door de KOA, de commissie die toezicht houdt op de kwaliteit van overheidsaccountants-organisaties.
"Door deze constructie meen ik dat de huidige structuur van het toezicht in het onderwijs voldoende waarborgen biedt voor een goede accountantscontrole. Die structuur in het onderwijs wordt van meerdere kanten als good practice beoordeeld", aldus de minister.
Lasten
De minister is verder van mening dat het onder de Wta brengen van onderwijsinstellingen alleen maar tot meer lasten leidt zonder de kwaliteit significant te verhogen: "Gelet op de eerder geschetste huidige structuur van de accountantscontrole in het onderwijs en het toezicht daarop, meen ik dat het onder de Wta brengen van de onderwijssector niet tot wezenlijke verbeteringen in deze toezichtstructuur zal leiden. […] De intensivering van de uitvoering van de controle en het inbouwen van een extra laag zal naar verwachting in het onderwijs leiden tot hogere administratieve lasten zonder dat sprake zal zijn van wezenlijke toegevoegde waarde."
Bussemaker gaat wel nog in gesprek met minister Dijsselbloem (Financiën) over de kwestie, maar ontraadt vooralsnog de aanvaarding van de motie van het lid Straus.
NBA
In een brief van november 2015 aan minister Dijsselbloem (Financiën) onderschrijft de NBA juist het voornemen van de minister om onderwijs- en zorginstellingen onder de Wta te laten vallen. Voor het toekennen van een oob-status zou volgens de NBA vooral de omvang van een instelling bepalend moeten zijn.
Gerelateerd
Kabinet steekt tachtig miljoen in talent voor microchipsector
Verspreid over het land gaan mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten aan de slag om meer technici op te leiden voor de microchipsector. Het kabinet investeert...
Britse accountant krijgt 20 jaar beroepsverbod wegens valse handtekeningen
Een oud-BDO-accountant heeft van de Britse toezichthouder een beroepsverbod van twintig jaar gekregen, voor het vervalsen van elektronische handtekeningen en het...
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
IFIAR gaat inspecties van toezichthouders vier jaar lang meten
Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR), de wereldwijde organisatie van toezichthouders op het accountantsberoep, wil de kwaliteit van audits...
EY: Grote universiteiten worstelen met financiën
De grote universiteiten in Nederland lijden dit jaar flinke verliezen, voornamelijk vanwege gestegen personeels- en huisvestingskosten. De universiteiten verwachten...