'Onderwijsinstellingen blijven buiten Wta'
Minister Jet Bussemaker (OCW) vindt het niet nodig om de onderwijssector onder de Wet toezicht accountantsorganisaties te brengen.
Dat schrijft de minister in een Kamerbrief over de accountantscontrole bij onderwijsinstellingen. De minister reageert daarmee op een motie van Kamerlid Karin Straus (VVD) waarin zij vraagt om onderwijsinstellingen onder de Wta te laten vallen.
Volgens de minister is de huidige toezichtstructuur in het onderwijs echter toereikend. Bussemaker wijst op het Onderwijsaccountantsprotocol, dat de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks publiceert en alle aanwijzingen bevat voor de inrichting van de accountantscontrole.
Daarnaast houdt de Directie Rekenschap van de Inspectie reviews bij de accountantskantoren en is het financieel toezicht van de Inspectie onderworpen aan toezicht van de AuditDienst Rijk (ADR) en de Algemene Rekenkamer. Tenslotte wordt de Directie Rekenschap eens in de vier jaar doorgelicht door de KOA, de commissie die toezicht houdt op de kwaliteit van overheidsaccountants-organisaties.
"Door deze constructie meen ik dat de huidige structuur van het toezicht in het onderwijs voldoende waarborgen biedt voor een goede accountantscontrole. Die structuur in het onderwijs wordt van meerdere kanten als good practice beoordeeld", aldus de minister.
Lasten
De minister is verder van mening dat het onder de Wta brengen van onderwijsinstellingen alleen maar tot meer lasten leidt zonder de kwaliteit significant te verhogen: "Gelet op de eerder geschetste huidige structuur van de accountantscontrole in het onderwijs en het toezicht daarop, meen ik dat het onder de Wta brengen van de onderwijssector niet tot wezenlijke verbeteringen in deze toezichtstructuur zal leiden. […] De intensivering van de uitvoering van de controle en het inbouwen van een extra laag zal naar verwachting in het onderwijs leiden tot hogere administratieve lasten zonder dat sprake zal zijn van wezenlijke toegevoegde waarde."
Bussemaker gaat wel nog in gesprek met minister Dijsselbloem (Financiën) over de kwestie, maar ontraadt vooralsnog de aanvaarding van de motie van het lid Straus.
NBA
In een brief van november 2015 aan minister Dijsselbloem (Financiën) onderschrijft de NBA juist het voornemen van de minister om onderwijs- en zorginstellingen onder de Wta te laten vallen. Voor het toekennen van een oob-status zou volgens de NBA vooral de omvang van een instelling bepalend moeten zijn.
Gerelateerd
AFM kijkt bij accountantstoezicht dit jaar naar ESG, cultuur, commerciële prikkels en fraudebewustzijn
In 2025 ligt de focus van de AFM bij het toezicht op het accountantsberoep op ESG-informatie, een gezonde cultuur, de aanpak van commerciële prikkels, technologische...
Pheijffer: Kwestie rond onderwijscontroles Deloitte vraagt oordeel tuchtrechter
Dat accountants van Deloitte controledossiers van onderwijsinstellingen achteraf hebben aangepast in aanloop naar toetsing door de onderwijsinspectie, kan niet alleen...
FD: 'Deloitte-accountants overtraden beroepsregels bij onderwijscontroles'
Accountants van Deloitte overtraden hun beroepsregels door controledossiers van onderwijsinstellingen achteraf aan te passen, voorafgaand aan toetsing door de onderwijsinspectie....
Amerikaanse accountantskantoren proberen nieuwe regelgeving te blokkeren
Accountantskantoren in de VS proberen nieuwe regelgeving te blokkeren, die duidelijkheid moet geven over urenbestedingen en werkervaring van auditors bij de controle...
Pheijffer vreest voor kwaliteit accountantstoezicht onder Trump
Hoogleraar Marcel Pheijffer vreest voor minder streng Amerikaans toezicht op het accountantsberoep, onder het presidentschap van Donald Trump.