'Arrestatie in VS om valutaschandaal'
De Amerikaanse autoriteiten hebben in New York een voormalig manager van de Britse bank HSBC gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij de fraude met valutakoersen.
Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden. Mark Johnson, die op luchthaven JFK International werd opgepakt, is het voormalig hoofd van de divisie valutahandel. Het is de eerste keer dat een persoon in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd in verband met het schandaal rond het manipuleren van wisselkoersen door handelaren van grote banken. Justitie in de VS is al drie jaar bezig met een onderzoek naar de zaak.
Meerdere banken hebben zich volgens wereldwijde toezichthouders schuldig gemaakt aan dubieuze praktijken in de internationale valutahandel voor eigen gewin. Er zijn al verschillende handelaren ontslagen of op non-actief gesteld vanwege de zaak.
Eerder troffen grote internationale banken waaronder Citigroup en JPMorgan Chase en Barclays al schikkingen met de autoriteiten in de VS over de afwikkeling van het schandaal rond de manipulatie van wisselkoersen. Deze affaire volgde kort op een fraudeschandaal rond belangrijke rentetarieven. Ook daarvoor kreeg een aantal internationale banken voor in totaal vele miljarden aan boetes opgelegd.
HSBC maakte eerder bekend 1,3 miljard dollar opzij te hebben gezet om de zaak te kunnen afhandelen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Amerikaanse boete voor BNP Paribas
BNP Paribas moet in de Verenigde Staten een boete betalen van 246 miljoen dollar (214 miljoen euro) wegens manipulatie van valutakoersen.
Grote banken helpen VS bij valuta-onderzoek
De Britse bank Barclays en de Amerikaanse banken JPMorgan en Citigroup hebben justitie in de Verenigde Staten geholpen bij een groot onderzoek naar manipulatie van...
Forex-schandaal: 924 miljoen dollar boete voor Britse banken
Barclays, HSBC en RBS gaan compensatie betalen aan klanten die gedupeerd werden door het manipuleren van valutakoersen.
5,2 miljard euro boete voor vijf banken
Vijf banken moeten in totaal 5,8 miljard dollar (5,2 miljard euro) boete betalen vanwege het manipuleren van de valutakoersen en de Libor-rentetarieven.
Banken doen te weinig aan voorkomen benchmarkmanipulatie
Financiële instellingen doen nog te weinig om manipulatie van benchmarks voor rentetarieven, valutakoersen en grondstoffenprijzen te voorkomen. Meer aandacht voor...