Streep door miljardenboete Bank of America
Een rechtbank heeft maandag in hoger beroep een streep gehaald door een boete van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) die was opgelegd aan Bank of America wegens hypotheekfraude voorafgaand aan de financiële crisis van 2008.
De rechters achten de schuld van de bank onvoldoende bewezen. Bank of America nam in juli 2008 hypotheekverstrekker Countrywide Financial over. Die firma kwam later onder vuur omdat het banken en andere financiële partijen had opgezadeld met vele miljarden aan herverpakte leningen, waarvan er een groot aantal te makkelijk was verstrekt. Veel van die bedrijven kwamen daardoor in problemen.
De rechters menen evenwel dat Countrywide Financial hooguit kan worden verweten dat het financiële producten heeft verkocht die niet zo solide waren als het zelf deed geloven. Dat daarbij sprake was van boze opzet, is volgens hen niet vast komen te staan. Het vonnis geldt als een fikse tegenvaller voor het ministerie van Justitie.
Bron: ANP
Gerelateerd

Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.

'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...

Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....

DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....