Toezichthouder krijgt zelf tik op de vingers
De Europese waakhond voor kredietbeoordelaars ESMA heeft zijn eigen papierwerk niet helemaal op orde.
Volgens een rapport van de EU-instantie uit Luxemburg die de toezichthouder in de gaten houdt, ontbreekt het er nog wel eens aan goede documentatie.
De ESMA is in 2011 juist opgericht om kredietbeoordelaars te dwingen controleerbaar te werk te gaan. De ESMA, voluit European Securities and Markets Authority, is een van de instellingen waarmee de Europese Unie wil voorkomen dat nogmaals een grote financiële crisis kan ontstaan.
De opstellers van het rapport vinden het vanwege het ontbreken van belangrijke informatie lastig te begrijpen waarom de ESMA afgelopen jaren bepaalde keuzes heeft gemaakt. Ze snappen niet waarom er over bepaalde risicovolle zaken geen documenten zijn terug te vinden.
Grote ratingfirma's als Standard & Poor's, Moody's en Fitch kwamen eerder onder vuur te liggen vanwege hun rol in de aanloop naar de financiële crisis. Met hun positieve oordelen over uiteindelijk zeer risicovol gebleken hypotheekbeleggingen zouden ze een grote rol hebben gespeeld bij de crisis die de financiële sector in 2008 bijna de afgrond in dreef.
De ESMA staat onder leiding van de Nederlander Steven Maijoor. Hij werkte eerder voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Bron: ANP
Gerelateerd
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...
SEO wil ook van accountants mening horen over systematiek bekostiging AFM en DNB
Onderzoeksinstituut SEO wil van financiële instellingen en accountantskantoren weten horen hoe zij aankijken tegen de bekostiging van het toezicht door DNB en AFM.
Ministerie van Financiën terughoudend met budget AFM voor toezicht op cryptosector
Ondanks herhaalde verzoeken van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), wil het ministerie van Financiën niet veel investeren in het toezicht op de cryptosector....
AFM geeft Santander miljoenenboete wegens opnieuw onverantwoorde kredietverstrekking
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan Santander Consumer Finance S.A. (SCF) een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd, wegens opnieuw onverantwoorde kredietverstrekking.