Eerste Kamer stemt in met Wet DBA
De Eerste Kamer heeft dinsdag de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) aangenomen. Daarmee verdwijnt het huidige systeem van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei, met een overgangsfase van een jaar.
Belangenorganisaties van opdrachtgevers of belangenorganisaties van opdrachtnemers, en ook individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers, kunnen in het nieuwe systeem overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst, waarna die een oordeel kan geven over de overeenkomst. Partijen kunnen hieraan zekerheid ontlenen omtrent de loonheffingen.
De Belastingdienst maakt beoordeelde overeenkomsten (voor zover mogelijk) openbaar, zodat deze door andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen worden gebruikt. Het gebruik van een beoordeelde (voorbeeld)overeenkomst is facultatief; hier bestaat geen enkele verplichting toe.
Het invoeren van de nieuwe wet stuitte op enige weerstand. Lange tijd waren er veel twijfels bij werkgevers- en zzp-organisaties en de politiek. Invoering van het voorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën werd meerdere keren uitgesteld, en het voorstel werd ook aangepast. Een van de belangrijkste doelen van de nieuwe wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
SGP, VVD, PvdA, CDA, 50PLUS, OSF, SP en PVV stemden vandaag voor de Wet DBA. De tijdens de plenaire behandeling op 26 januari 2016 ingediende motie-Rinnooy Kan (D66) c.s. om de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden totdat er beter zicht bestaat op de consequenties van de voorgestelde afschaffing van de VAR-verklaring (EK 34.036, L) werd verworpen. ChristenUnie, GroenLinks, PvdD en D66 stemden voor.
Gerelateerd

Onderzoek: bijna helft minder flexwerkopdrachten in maart
Het aantal flexwerkopdrachten voor zzp'ers en gedetacheerden is in maart bijna gehalveerd vergeleken met een jaar eerder. Onderzoeksbureau Intelligence Group schrijft...

Veel steun van zzp'ers voor nieuw wetsvoorstel Zelfstandigenwet
Een ruime meerderheid van de zzp'ers staat positief tegenover het nieuwe initiatiefwetsvoorstel voor de Zelfstandigenwet van VVD, D66, CDA en SGP.

Aantal zzp'ers blijft in maart vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

VVD, D66, CDA en SGP willen meer duidelijkheid met eigen zzp-wet
De VVD, D66, CDA en SGP komen zelf met een wet die zzp'ers meer duidelijkheid moet verschaffen. Een commissie moet daarbij bepalen of sprake is van schijnzelfstandigheid.

Ondernemerschap blijft volwaardig criterium bij beoordelen schijnzelfstandigheid
Bij het beoordelen of iemand werknemer of zelfstandige is, blijft ondernemerschap een volwaardig criterium, naast de vraag of iemand wordt aangestuurd in het werk...