Jaarverslag KPMG: omzet stabiel, investeringsprogramma gestart
De totale omzet van KPMG in Nederland is met 453 miljoen euro vrijwel onveranderd ten opzichte van vorig jaar (452 miljoen). De winst voor belasting steeg van 54 miljoen euro naar 60 miljoen euro. In het eerste jaar van een driejarig investeringsprogramma van in totaal 54 miljoen euro is door de organisatie al 32 miljoen uitgegeven. Dat blijkt uit het verslag over het boekjaar 2015-2016.
Met name als gevolg van de kantoorrotatie daalde de omzet in audit fractioneel (van 255 naar 251 miljoen euro); de auditpraktijk is nu goed voor 41 procent van het totaal (2014-2015: 42 procent). De advisorytak groeide tegelijk met vier miljoen naar een totaal van 188 miljoen euro. Uit overige diensten werd 14 miljoen euro omzet behaald. Als ook de fiscale adviespraktijk van KPMG Meijburg wordt meegeteld, komt de totale omzet in het verslagjaar op 608 miljoen euro.
Bestuursvoorzitter Albert Röell presenteerde de cijfers "met enige tevredenheid", met name gezien de forse investeringen die zijn gedaan. "KPMG is minder hard gegroeid dan sommige collega's, omdat we het huis op orde wilden hebben." Volgens Röell zijn er, na de stevige kritiek en een reeks incidenten in het verleden, op het gebied van kwaliteit en cultuur "grote stappen gemaakt, maar we zijn er nog niet". De organisatie heeft zo'n tienduizend klanten "en aan de uiteinden kunnen er nog steeds dingen gebeuren".
Partnermodel
Volgens Röell wordt er binnen KPMG al langer gepraat over de wicked problems die in november door de Monitoring Commissie Accountancy zijn benoemd. Tegelijk vraagt hij zich af of het wel allemaal echte wicked problems zijn. Maatschappelijke ontwikkelingen zorgen al voor verandering, zoals ten aanzien van het verdienmodel. Ook het klassieke partnermodel verandert, "maar ik bestrijd dat publiek belang een partnermodel in de weg staat".
Naast de 53 maatregelen uit het verbeterplan In het publiek belang neemt KPMG ook eigen maatregelen om de kwaliteit van de controle te verbeteren. Samen met de monitoring commissie en de NBA wil Röell graag in gesprek "om de stappen te zetten die goed zijn". Daarbij moet je "niet in quantum leaps denken, maar in veel kleine stapjes". Hij vindt het in ieder geval te vroeg om nu al "te preconcluderen" dat de sector niet genoeg doet.
Chemie
De bestuursvoorzitter is vooral blij met de groei in bewustwording rondom de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid van de organisatie. Er is veel tijd en energie gestoken in het spreken over kernwaardes, die ook worden "doorleefd". Alle KPMG-ers hebben (naast de beroepseed voor de accountants) een belofte van integer handelen afgelegd en lopen rond met badges met persoonlijke statements. Het bewustwordingsprogramma is volgens Röell "meer dan alleen een poster op de muur". Er is meer chemie, "waardoor mensen weer durven te spreken".
Het verloop van personeel is in het verslagjaar licht gedaald, van achttien naar zestien procent. Voor mensen op sleutelposities (niet alleen partners) ligt dat percentage lager, iets boven de tien procent. Röell wil liefst over de hele linie op een dergelijk verlooppercentage uitkomen. Een hoog verloop is "kostbaar en jammer". KPMG denkt daarom ook na over versneld partnership en variabele beloning voor medewerkers.
Partnerbeloning
In de laatste paar jaar is van circa dertig partners gedwongen afscheid genomen; daarvan vertrokken er zo'n tien in het verslagjaar. Een deel van het investeringsprogramma van 32 miljoen euro is aangewend voor de vertrekvergoeding van die partners, als een "investering in de toekomst". Mede door het dalend aantal partners is de individuele partnerbeloning bijna terug op het niveau van enkele jaren geleden. Gemiddeld ligt die beloning op 460.000 euro, zeventig mille meer dan vorig jaar. Röell verwacht dat dat beloningsniveau de komende jaren ongeveer stabiel zal blijven. Daarmee zit KPMG binnen de big four "in de middenmoot".
Binnen de auditpraktijk heeft de organisatie veel kosten genomen die verband houden met cliëntrotatie. Volgens head of audit Egbert Eeftink zijn die meerkosten in het eerste jaar al snel zo'n veertig tot zelfs meer dan honderd procent. KPMG was jarenlang leidend in de dienstverlening aan beursfondsen, maar bedient sinds de verplichte rotatie een "fair share" van de markt.
De komende jaren blijft de firma flink investeren in verdergaande digitalisering van de dienstverlening, in advisory maar ook in de auditpraktijk. Kennis verschuift steeds meer naar de technologiekant, wat gevolgen heeft voor de personele bezetting. Het huidige brede technologieplatform voor de audit dienstverlening wordt ingrijpend vernieuwd. En steeds vaker wordt het principe van 'uurtje-factuurtje' verruild voor abonnementsvormen. Volgens Röell heeft KPMG, dat in 2017 honderd jaar bestaat, "vertrouwen in de digitale toekomst en de bijdrage die digitalisering gaat brengen aan onze klanten en de samenleving als geheel".
Gerelateerd

Omzet zakelijke dienstverlening hoger in vierde kwartaal 2024
De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2024 gemiddeld 4,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2024...

Dalende productiviteit in accountancy ondanks omzetgroei
De accountancy heeft te maken met een groeiende vraag naar accountantsdiensten, maar ook met een dalende productiviteit in de sector.

RSM doorbreekt als zesde kantoor wereldwijde omzetgrens van tien miljard dollar
Na de big four en BDO is ook accountants- en adviesorganisatie RSM er in geslaagd om wereldwijd een omzet van meer dan tien miljard dollar te behalen over het boekjaar...

Crowe Foederer-partners zetten handtekening onder private equity-deal met Rivean
Crowe Foederer heeft de deal met private equity-firma Rivean Capital getekend. Het Eindhovense accountants- en advieskantoor, dat de omzet afgelopen jaar met ruim...

KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...